Monday, November 2, 2009

Magik RocketDock

salam sejahtera rakan² smua.. ok kali ni, aku nk share satu benda yg aku dh cuba n rasa best bila guna.. credit pd brader Zelo(aku amik dr blog dia) ngan perkongsian satu perisian yg menarik utk menceriakan WinXP korg di rumah.. Perisian or software aku pun kira mengidam lama gak untuk XP aku.. sbb aku ni, nk beli PC Apple x mampu.. tp dpt rasa feel n suasana dia pun jd la kan.. ok, korg tgk dulu skrin shot yg aku amik dr pc aku tu..


ok ni la seadanya desktop aku skng.. apa yg korg rasa berkenan
tu mgkn barisan icon yg cun tu kan..


inilah la perisian yg diberi namanya, RocketDock.. mmg sempoi.. klu korg gerakkan mouse korg ke arah icon ni.. reaksi dia cukup memberahikan korg terutamanya yg suka nk wannabe Apple.. hehehe.. icon ni la plak pd setting dia, korg leh letak icon yg formatnya .ico atau .png.. jd korang leh letak Icon yg high defination aku istilahkan HD.. icon yg clear n sharp gambarnya.. bukan letak icon bodo² punya k..


satu lagi menatang yg buat aku leleh semcm.. ini kira addon
pd software RocketDock ni la lebih kurang.. penyeri..



addon ni dipanggilnya, StackDocklet.. dia bila mana satu icon tu, korang leh jdkan shortcut pd satu folder lain dlm hardisk korg.. contoh, yg mcm file winamp tu, sbenarnya aku aku letak shortcut Files Music aku kat situ.. jd aku x yah pegi My Computer n pegi partition dia utk mengagau file Music.. ngan satu klik, file yg terdpt dlm file induk Music akan tersenarai depan korg ngan gaya yg cukup cool..

jd bagaimana mahukan ini.. korg klik sini - Download RocketDock

ini adalah file extract guna winrar.. jd korg kena extract n di dlm folder ni ada satu file install RocketDock n addon StackDocklet.. di samping tutorial yg aku copy di brader Zelo.. agak klu korg 1st try x dpt buat.. cuba lagi.. x dpt jugak.. cuba lagi.. n kalau x dpt jugak.. korg leh la bertanya ngan aku.. mana masalah yg korg x leh nk settlekan k.. slmt mencuba..

No comments: