Wednesday, April 29, 2009

Kursus Induksi 1/2009 - JPWP


kali ini, aku nk bercerita tentang satu kursus yg baru saja aku hadiri.. sbg penjawat awam yg dilantik dlm perkhidmatan awam.. semestinya sesapa yg berkenaan akan dikenakan menghadiri kursus induksi bagi membolehkan mereka mengesahkan jawatan diorg dlm perkhidmatan.. selain tu ada 2 lagi perkara yg kena diorg buat iaitu menghadiri BTN atau Biro Tatanegara dan peperiksaan pengesahan jawatan...
tarikh 13hb April aku kena melaporkan diri ke JPWP utk berhimpun reramai utk bergerak ke Hotel Seri Malaysia, Bagan Lalang di sepang di mana tempat kursus diadakan.. utk sekolah aku jer.. aku pegi x keseorangan.. 2 org kakak(kak Romlah ngan kak Suriana) dr jawatan pembantu murid dr sekolah tempat keje aku turut serta dlm kursus yg sama..

aku sampai kat jabatan jer.. org dh ramai dah.. mak aih bersemangat diorg dtg awal.. klu ikut kertas, kena kumpul kul 10.30pg.. aku sampai kul 10.20.. sbb aku tau x semestinya bertolak ikut masa yg ditetapkan.. aku sampai jer baru sejibik bas jer yg ada yg sepatutnya 3 bijik smuanya.. hehehe.. kan ker kena tunggu lagi jawabnya..
sampai jer situ.. aku cari kakak² dr sekolah aku dulu.. hahaha.. jumpa pun.. sembang skit lebih kurang ngan depa sambil nunggu bas yg lain dtg.. pas tu ada la aku jumpa sorg brader yg ikut sama kursus kali ni.. nama dia Rizal, berborak panjang gak la aku ngan dia masa nunggu bas.. ikut list nama kursus kali ni, ada 13 org jer lelaki dr 98 peserta yg lapor diri.. bygkan kami si kumbang ni ngan bunga² yg lain.. hahaha.. tp kebanyakan bunga yg ada.. sudah pun dimiliki dan ada juga dah kena cop utk disunting.. hehehe..


bas pun dtg, satu demi satu.. semua pun mula la memilih bas utk gerak ke destinasi seterusnya.. wah wah wah..
utk pengetahuan korg, Kursus Induksi yg aku pegi ni adalah utk kali kedua.. sblm ni aku dh penah gi dah Induksi under JPA yg diurus oleh INTAN (Institut Tadbir Negara).. bila aku hubungi ketua Induksi JPWP kali ni, Pn Neseem utk menyatakan yg aku dh penah pegi.. dia kata kena gi gak sbb yg ni kursus bawah jabatan.. cuma BTN jer aku je skip sbb mmg aku penah gi dulu masa ngan INTAN.. BTN aku dulu buat kat Ulu Tiram, Johor.. BTN yg group kali ni di buat kat Shah Alam.. nasib gak la aku lepas BTN ni.. dh la Induksi buat kali kedua.. klu BTN buat skali lagi, hai letih la..

itu dia.. acara isi air dlm botol masa sukaneka.. ingat bebudak jer main..
mak budak pun main woo..


para penonton.. bapak² ibu² yg ada di sini..


hari senin tu, sampai je bagan lalang, smua dibagikan bilik pas tu rehat² diri.. mlm tu baru start bagi taklimat sepanjang kursus yg bakal dilalui nanti.. hhmm.. sudah tu, balik tdo la kat bilik.. pagi esoknya.. program dimulakan ngan Pembangunan Diri dan Latihan Berkumpulan.. haa.. masa ni la diri kita lebih dkt ngan peserta kursus yg lain.. dr x kenal.. trus kenal beberapa org.. yg lelaki ni x de masalah la bg aku nk kenal.. mmg skit sgt orgnya, 13 jer.. yg pompuan ni la yg jenuh aku nk ingat.. last² masa dlm kumpulan, baru la aku kenal ahli kumpulan aku yg pompuan.. ada yg kakak².. ada yg adik² jugak.. hehehe.. tp aku panggil smua sama jer 'kakak' sbb aku ni x de kakak.. anak sulung.. smua aku pukul rata panggil kakak.. hahaha.. kak Romlah pun satu kump ngan aku..

sesi program pd kursus baki sepuluh hari seterusnya, terisi ngan ceramah mengenai perkhidmatan awam, Perbendaharaan, Dasar-Dasar Kerajaan, Integriti dan swaktu ngan nya utk memperkemas kini kitorg sebagai penjawat awam.. hehehe.. byk² ceramah ni mmg buat aku kekadang malas nk dgr.. tp klu x dgr pun x leh gak.. kang nk exam x tau jawapan plak.. menadah aje la telinga aku ni dgn ceramah tu smua.. ada tu masuk telinga kiri, kluar telinga kanan.. hai.. layan jer la.. lagi satu, acara favourite dan menarik perhatian ramai - Pengucapan Awam.. hahaha.. yg ni paling org kekadang mcm nk pitam pun ada.. Pengucapan Awam ni adalah kena berucap depan org ramai ngan teks yg dipilih dan disediakan oleh peserta sendiri.. bermula ngan nama huruf A hingga Z.. sorg demi sorg naik bagi PA.. aku pun x terlepas gak benda ni.. aku pilih tajuk yg senang nk goreng iaitu, Pemanasan Global.. hohoho.. mlm sbelum aku nk berucap tu.. aku berlatih.. mmg out la.. gabra satu mcm jer.. huuu.. pagi bila aku nk berucap.. ntah mcmane, lepas aku selawat ngan baca doa byk kali.. naik atas stage jer utk berucap.. mcm senang jer time tu.. sampaikan masa yg aku amik pun dh terlebih-lebih.. marah org kat aku.. hahaha.. idea datang mcm air.. aku sedap jer mengoreng..

tuh dia.. nin dia.. gelek lagi yuh.. aahhh..


haa.. ni dia.. aku yg berhormat sedang berucap..

aktiviti buang tabiat aku sepanjang aku gi Induksi ni.. 1st, x penah² aku layan tv kat umah.. kat sana aku leh layan tv plak.. drama time petang, MATAHARI.. hahaha.. cite pasal gadis kampung yg kawin ngan lelaki ber ada dr bandar.. leh kata tiap² ari aku ikuti drama ni kat TV3.. balik dr Induksi jer.. abih.. terputus aku ngan drama tu.. bukan x de tv kat umah.. tp x de masa nk layan tv.. hehehe.. 2nd buang tabiat aku adalah mandi kolam.. lepas makan malam, leh kata tiap² ari aku mandi kolam ngan kwn sebilik aku.. hahaha.. mmg layan.. al-maklum la kat umah x de kolam.. kat sana aku mmg x lepas pluang la.. nk mandi time ptg ramai sgt termasuk la geng pompuan pun berebut nk mandi skali.. jd nya, waktu yg sesuai time antara maghrib n tgh org dinner.. aku ngan kwn aku mandi.. mmg best.. hahaha.. 3rd.. aku jd pengacara majlis masa majlis Malam Nostalgia.. hahaha.. x penah di buat aku.. jd pengacara dlm mana² majlis.. ntah mcmane time tu aku leh berani plak nk jd MC.. tetamu kehormat time tu, timbalan pengarah pelajaran JPWP.. huuu.. aku ada terkucil time dendangan lagu antara Negaraku ngan lagu Wilayah Persekutuan.. aku leh persilakan tetamu termasuk la timb. pengarah duduk pdhal lagu Wilayah baru nk main.. hahaha.. potong toi la.. kantoi aku kat situ.. lelain smua ok.. tang tu jer kesilapan teknikal..


haaa.. smua tgh nunggu majlis nk start makan..


Penghulu memberi amanat² terakhir pada penghuni² tualang tiga..


hari last, kitaorg smua amik exam utk menguji kami sepanjang mana ilmu kami dpt sepanjang kursus ini berjalan.. soalan² masa exam leh kata.. payah gak la.. main tembak jer la.. abih smua ilmu penembak tepat, analisis keadaan di atas keadaan.. apa² jer la.. main bantai jer aku jwb soalan tu.. tp yg penting, konfiden mau ada.. tawakal jer la kan.. abih jer.. smua adakan sesi bergambar la.. buat kenang-kenangan.. lagi, aku ada la bergambar ngan sorg awek yg aku taruh hati jugak la.. walaubagaimana pun.. langit yg ku sangka cerah sampai ke ptg.. rupanya hujan di tengahari.. dia adalah tunangan org.. pe nk buat.. pasrah jer la kan.. lagi pas tu, diadakan sesi pembahagian harta² sepencarian dlm kumpulan (hadiah² dlm bentuk hamper) pd ahli² kumpulan.. hehehe.. panggil anak² buah amik apa yg patut.. pas tu masing² siap sedia utk bertolak ke BTN plak.. aku x ikut serta sbb dikecualikan (dh pergi).. gitu la kisahnya Kursus Induksi kump. sokongan ambilan 1/2009 JPWP 10 hari di Bagan Lalang..
sesi bergambar.. huh jenuh nk layan masa nih..
mcm artis la plak.. x pa.. utk kenang-kenangan..


aku snap satu gmbr ngan geng akak pembantu murid..
best kaco akak ni.. nak² masa depa tertido time ceramah.. hahaha..



haaa... yg dua kiri dan kanan tu. dah kawin..
yg tengah² tu jer belum.. hahaha..




Saturday, April 25, 2009

Winter Sonata


dulu aku penah bawa korg tentang minat aku pd satu drama korea bertajuk fuLL houSE kan.. kali ni.. aku nk kongsi lagi minat aku pd satu lagi cite korea yg berada dlm koleksi aku.. Winter Sonata.. cite ni pd mulanya aku pun x berapa nk rasa aura dia..tp pd masa tu, bila tayangan di TV Malaysia.. satu fenomena jugakla aku rasa.. bygkan pukul 4 ptg.. skit lagi nk abis waktu keje.. tp bila pegi opis govt(zmn aku keje swasta dulu, kerap pegi opis govt utk urusan kerja).. udah ada terpacak nk tgk siri kat tv.. hahaha.. ngelat nk tgk cite korea time keje.. mmg kacau la bila nk berurusan bila org lain tgh mood nk tgk siri korea ni.. "aih adik.. apsal la ko dtg time mcm ni.. akak nk tgk cite korea pun x senang.." hahahaha...

tu dia penangan dia.. Winter Sonata kasi sentap jiwa rakyat Malaysia.. aku tgk cite ni pun lepas aku dwld dr internet.. mula2 mcm x ikhlas je nk dwld.. tp bila pikir nk beli set video box dia yg mahal.. aku rasa baik dwld.. hehehe.. bermula aku menonton.. memula aku ok jer tgk cite.. ntah mcmane.. bila dtg feel cite ni.. jiwa aku kacau.. betol2 meruntun perasaan rupanya cite nih.. aduyai.. mmg best jalan cite dia..



aku nk kongsi dgn korg beberapa penemuan aku yg rasa leh dikongsi bersama.. pd sesapa yg dok cari lagu tema n lagu² background spanjang cite ni.. korg leh la dwld ngan link aku kasi ni..


dua link ni di support oleh rapidshare.. dwld kedua dua file ni dulu.. pas tu unzipkan skali.. klu dwld satu jer.. dia x leh.. kena ada dua² baru file leh jalan.. mmg best.. byk lagu dlm cite ni yg korg dgr ada dlm nya.. leh buat koleksi..


dan yg terbaru.. aku dgr.. cite ni ada dlm bentuk anime.. perrgghh.. aku x tau tol ker atau tidak.. tp lihat la video kat youtube kat bawa.. dipahamkan hero ngan heroin cite WS ni menyumbangkan jua suara mereka.. kira kesinambungan tu berterusanlah dlm anime ni ngan suara yg sama..



hhmmm.. bila nk tayang kat Malaysia?.. ntah la.. aku pun x tau.. ni baru kuar trailer dia jer.. nant mesti ada siaran siri dia..


Susan Boyle - British got Talent


hhmm.. aku pun x tau knapa aku rasa nk post entry ni.. ni smua kerana bila aku terbaca Oh Bulan!.. dlm news dia.. ada satu yg menarik perhatian aku.. tentang sorg yg leh kata umur dia sebaya ngan mak aku!.. British got Talent adalah siaran realiti dr UK yg mcm kita tgk kat Malaysia mcm AF, OIAM n lain².. apa yg menarik tentang Susan nih.. aku x terpikir org seusia dia ada persona suara lunak mcm dia ni.. apsal dia dr dulu tak jd penyanyi?.. or kerana rupa dia yg buat dia jd mcm tu?..



Klik sini - x leh nk letak video dia kat sini.. requested kata YouTube..


Video ni mula ngan dia tunjuk Susan tgh sarapan ngan roti yg dia bawa kot dr rumah.. 1st insparation aka tanggapan mereka pd makcik ni.. ngan rupa x de.. ngan keadaaan mcm tu.. mmg pandang rendah la.. pas tu dia interview skit sblm naik ke stage.. dia berhasrat nk buat para penonton n judge satu kejutan.. hhmmm.. what a spirit.. itu yg kita mahu..

Simon Cowell mula bertanya dulu pas Susan tol² ada di tgh stage.. para penonton mula beri reaksi dingin.. hhmmm.. itu mmg slalu org akan buat termasuk la aku rasa nya klu aku berada kat tempat penonton, serius.. "i'm 47.. haa.." Simon dah buat muka bila tanya umur Susan brapa.. hhhmmm...

lagu pun start.. hah.. bermula satu keajaiban.. yg aku sendiri rasa mmg.. Wooowww.. aku sendiri pun ikut kaku.. mcm judge² tu.. Simon terangkat kening dia.. hahaha.. pastu dia mula senyum.. bukan senang nk tgk Simon senyum bila dia jd judge.. dia ni mmg suka kutuk org jer kejenya.. para penonton plak masa tu.. A Standing Ovation la plak.. td mcm dingin.. tetiba smua berdiri.. mcm terpukau ngan aura Susan.. huu.. klu aku la atas pentas tu.. berderau dh jantung ni.. tp Susan cool n teruskan nyanyian ngan baik..

pemilihan lagu yg sesuai ngan suara yg cukup lunak merdu.. susan memukau satu dewan tu.. termasuk la aku yg pertama kali tgk video tu.. tenyata disebalik rupa dia yg mcm dh kira mcm baya mak aku.. tersemat satu suara yg cukup memukau.. klu letak Siti Nurhaliza kat sebelah.. aku prefer nk dgr suara Susan menyanyi lagi n terus menyanyi.. betol ni dr hati aku.. Reaksi Simon pd nyanyian Susan gak buat aku terharu la.. dia x penah buat mcm tu pd mana² peserta sblm ni dlm mana² siri realiti lain yg penah dia adili.. dia mcm aku gak.. terpukau ngan keajaiban di depan dia.. dia leh meletak kedua tangan dia kat pipi dia.. n senyum sambil menyaksikan persembahan yg x dijangka tu..

penonton yg dr td berdiri sampai kesudah berdiri dlm persembahan Susan tu.. huuu.. mmg trill la Susan ngan Persembahan dia.. dia mesti x sangka org buat mcm tu kat dia.. the moment of truth.. Susan pas je tamat menyanyi dia mmg x jangka utk trus kekal dlm rancangan tu.. dia sedar diri dia.. x de rupa.. dia trus berlalu tanpa dgr komen terdahulu dr hakim.. para hakim pun terkejut panggil dia semula.. hahaha..

"without doubt that is biggers suprise of the year of the show.. " tu komen pertama.. "that was stunning n incredible performance".. hahaha.. aku setuju komen tu.. komen kedua.. "i just wanna to say it's complete privilege to listening that.." huuuu.. aku setuju... n komen Simon yg ditunggu tunggu ni.. hahaha.. "i knew the minute u walk out.. on that stage (smua dh bantai gelak nakal pd Simon,hahaha).. we will be get something extraordinary.. and i was right.." hahahaha... Simon Cowell klu ckp mcm tu.. mmg dia kira ok dah ngan Susan.. smua bantai gelak la... hahaha...

I biggest Yes.. Yes definitely Yes.. 2 judge kata Yes.. Simon ngan gaya gentleman org british.. dia kata Yes juga.. huuuu.. aku pun tumpang seronok la pd makcik sorg ni.. hehehe.. satu dewan gemuruh sorak utk keajaiban pd persembahan tu.. Susan pun x jangka smua ni akan jd pd diri dia..

moral of the story.. keajaiban leh berlaku kat mana² tanpa dijangka.. sblm keajaiban berlaku jgn kita jangka sesuatu yg serong pd sesuatu perkara.. terus terang aku pun mcm tu.. slalu kekadang tu pandang rendah pd perkara remeh temeh.. n kemudian nya baru sedar sesuatu perkara.. dr sini aku belajar sesuatu.. keajaiban..

gmbr terbaru makcik Susan kini.. satu transformasi dr diri dia.. ok la tu.. caiyok makcik Susan.. show the world that still a miracle are coming n coming.. aku nk komen skit la Akademik Fantasia.. u all suck!.. transformasi konon.. ala pooooraaahhh.. aku mmg.. mmg.. mmg... x leh terima AF yg baru ni.. mmg meloyakan.. mmg.. ish.. aku x leh nk kata mmg x terucaplah.. ini baru la transformasi yg kita mahu.. bukan sekadar rupa yg kita cari.. tp keajaiban... itu lebih membawa erti dan makna..


Rjuna Tag aku


haa.. untuk post kali ni.. aku nk balas soalan² yg ditujukan utk aku dr sahabat aku, Rjuna.. soalan kali agak mencabar.. jd aku nk try jwb sesempoi mungkin.. hehehe.. 1st soalan..


1. Anda rasa anda HOT?



hahaha.. anda rasa anda HOT?.. Hot.fm pun jarang² aku dgr.. mcmane nk kata aku ni hot.. hehehe.. aku ni biasa² jer orangnya.. x de la seHOT mana..

2.Letak gambar kegemaran anda




3. Kenapa anda suka gambar ini?



setelah melalui proses pemilihan dan peringkat salingan.. para juri berpendapat.. gmbr ni berjaya menarik perhatian mata aku.. hahaha.. aku x reti nk letak gmbr apa.. tp bila tertengok gmbr ni.. aku rasa best la plak..


4.Bila kali terakhir makan pizza?



hhhmmmm... yg aku ingat kali terakhir aku mkn pizza masa aku makan sesorang kat temp aku.. masa tu ntah apa ke benda.. buang tabiat kot.. aku leh kata.. jom mkn pizza hut sorg² tgk.. lepas shopping skit barang.. aku leh singgah ngan slamba masuk kedai pizza tu.. sblm tu aku tanya ada x table utk makan sorg.. pelayan tu ngan mesra kata ada.. huu mmg class la.. ingatkan org solo mcm aku ni x de org nk layan bila mkn temp mcm tu.. yer la.. tempat mcm ni slalu jd tumpuan utk makan ramai².. mesti dia nk save table utk customer yg ramai bilangan dia.. tp dia kata ok jer.. dia kasi table yg kerusi 4 org.. huuu.. terharu la jap.. pas tu apa lagi.. order la..


5.Apa yang anda buat selain selesaikan tag ni?



pegi mandi kot.. aku lom mandi lagi ni di awal pagi nih.. mengarang ni pun lepas aku baru bgn tdo.. lom gosok gigi pun.. hahaha


6.Selain nama sendiri, anda suka dipanggil dengan panggilan apa?



selalunya la.. org panggil aku ngan panggilan Apek.. tempat keje org panggil Rul.. x sbenarnya x berapa nk kisah panggilan nama ni.. Apek pun ok.. Khairul pun ok.. Rijal pun ok.. janji jgn nama yg x sedap didengar di telinga aku ni.. klu rasa nk kena buang daerah.. klu rasa nombor korg kat henset aku ni nk kena delete.. try la panggil nama pelik².. hahaha...


7. Soalan dari diri sendiri= Apa yang paling anda benci dalam dunia nih?



apa yek.. apa yg Rjuna tulis tu pun antara yg aku nk kata.. hehehe.. aku tambah skit.. rasa dipermainkan pun aku x leh terima gak.. aku ni jenis memula mmg kasi org tgk aku ni mcm senang nk kena main.. pdhal sbenarnya aku analisis tindakan org tu.. tgk nilai n gaya org tu.. leh pakai ke tak.. dlm dia dok pikir ingat umpan dia dh kena pasal aku kena main.. dlm masa yg sama pas tu aku buat x heran dh.. split second aku akan bertukar jd org lain.. hahaha..


8. Sebarkan Tag ni pada 6 orang kawan anda



nk tag ejoy ngan rjuna dh x leh.. aku nk tag sapa?.. sesapa jer la kot yg tersinggah ke blog aku ni.. klu rasa tepu idea nk tulis blog korg tuh.. leh la guna soalan² yg ada ni.. copy n paste pas tu buat entry baru dlm blog korg.. idea tu.. slmt menjawab..


Mr Rjuna.. aku dh jwb dh tag dr ko.. hahaha.. jawab ngan keadaan slamba jer..



Wednesday, April 8, 2009

Pengucapan Awam : Virus Autorun.inf




Hadirin hadirat sekalian.. beradanya saya di sini.. adapun, utk berkongsi bersama² dgn tuan² dan puan² di mana terdapat satu kehadiran yg ada ketikanya.. membuat kita tidak rasa selesa.. dengupan jantung tidak la sekata.. terasa nk order teh ais pun ada.. hehehe..

amcm aku punya starting.. skit ari aku nk kena buat pengucapan awam ni.. kena berlatih skit.. apa yg ko merapu ni.. ok.. sini aku nk kongsi skit tips yg keberangkalian berlakunya kejadian ini pada diri korg mmg selalu la.. terutama yg memiliki alat yg bernama PenDrive or ThumbDrive..

penyakit di mana anda dapati terasa mcm kena virus pun ada.. tp mcm biasa, di mata jika efek dia x nampak.. korg lanyak jer smcm pendrive korg.. asal leh guna udah kan.. sbenarnya, penah anda perasan..


sblm kena efek ni, bila korg cucuk pendrive korg pd pc.. icon dia seperti sbelah gmbr tu.. pabila efek virus yg dikenali 'autorun' meresap masuk ke pendrive itu.. maka terhasil la tindakbalas di mana jangkitan virus itu bermula(berubah rupanya kepada icon folder).. wah wah wah..

kekadang bila double klik pas tu pun x leh nk buka.. kuar la error kan, katanya x leh nk buka.. haaa.. lagi la pas tu tertanya, rosak ke pendrive aku ni?.. apsal x leh buka.. perkara ni byk berlaku bilamana kurangnya kesedaran tatacara pengguna gajet ini dgn betul.. hehehe..

tp sebenarnya kita guna tu dh betul.. mana ada sesapa saja nk benda tu nk kena virus kan.. bukan salah ibu mengandung.. ah sudah...

jd saya ada caranya utk mengatasi masalah ini, cuma anda perlu cuba sendiri cara yg saya beri ini utk panduan hadirin hadirat yg dirahmati sekalian.. memula..

  1. Klik start dan pilih ‘Run’
  2. Taipkan gpedit.msc
  3. Pilih ‘Administrative Template‘ di Computer Configuration
  4. Lihat sebelah kanan, kemudian dwi-klik ‘System
  5. Cari ‘Turn off Autoplay‘ dan dwi-klik ia
  6. Di tab Setting, anda pilih ‘Enabled
  7. Di bawahnya anda pilih Turn off autoplay on: ‘All drive’
  8. Pilih ‘Ok‘ dan restart komputer anda


langkah² kita amik ini, lebih bersifat pd perancangan mengelak dr perkara berulang di kemudian hari.. jd bagaimana pulak bilamana pendrive yg sedia ada kita nk guna n nk cucuk masuk ke PC kita pas tu??.. hehehe.. jgn risau.. perkenalkan satu software.. untuk hang pa diluar sana.. hanya yg terbaik dr ladang.. "Autorun Eater"

"Klik sini"

yg ini korg kena download dulu dr "Klik sini" tu.. pas tu install mcm biasa.. bilamana korg start guna pendrive yg ada efek autorun.. dia akan kuar ini..


haa.. x reti² lagi.. klik la remove autorun.inf dan dia akan buang virus x diundang itu jauh dr pendrive anda.. nk lebih terkesan lagi.. scan la pendrive anda dgn antivirus(kerap² la update sama ya) agar lebih bersih lagi bersih sebersih minyak seri murni.. melalui 2 peringkat saringan utk mengawal mutu dan keunggulannya..

rasanya, cukup la masa 5 minit yg diberikan utk sesi pengucapan awam ini.. terima kasih pada tuan punya majlis kerana memberi saya peluang utk berucap.. pd hadirin hadirat dirahmati sekalian.. harap dpt la tuan² dan puan² mencuba resepi ini demi kebaikan dan prestasi semasa PC anda.. di sini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan setinggi penghargaan pd Kill-Vearn kerana dia dpt la saya mengilhamkan karya saya kali ini.. ada apa lagi nk ckp?.. hmmm.. dh la kot..

"Daun selasih, Daun ketum..
Sekian, terima kasih.. Assalammualaikum.."




Monday, April 6, 2009

Setan Merah : Title Hope Keep Alive


nk tulis ke tak?.. nk tulis ke tak?.. hahaha.. tu la perasaan aku memula sblm MU mencatatkan result 3-2 di Old Trafford baru jap je ni.. bujet nk hentam MU pas tgk aksi yg agak hambar.. pas tu masuk jer pemain muda MU, Federico Macheda no jersi 41.. game MU mula berubah.. siapakah mamat ini?.. jeng jeng jeng.. nanti aku cite skit pengenalan utk mamat ni..

game bertemu Aston Villa mlm ni aku terlewat nk tgk.. minit ke 25min baru aku ada kat dpn tv kat kedai makan lepas aku ingat game mula jam 12.. rupanya kul 11mlm.. tu pun nasib aku tgh on9 ngan sahabat aku Rjuna.. dia kata game dah start.. hahaha.. terus aku siap2 gi kedai.. dlm keadaan selsema n x sedap badan pun aku redah kesejukan mlm.. masa tu MU dh lead 1-0 hasil jaringan Ronaldo..



pas order apa yg patut, aku pun mula la asyik tgk game MU.. aduyai.. terasa la rindu bebenor nk tgk MU main lepas break utk international duty jadual bola sepak - kelayakan Piala Dunia 2010 n Friendly.. kemudian, MU bolos.. aduh, gol yg aku rasa klu Vidic ngan Ferdinand main.. mgkn dpt dielakkan.. apapun, O'shea n Evans hanya la utk sementara shaja..

gol Villa menyusul menjadikan kedudukan 1-2 pd 2nd half.. marking yg lemah menyebabkan gol tu.. aduh, mula la aku pikir bukan².. MU x main mcm depa main sblm ni.. terlalu hold the ball, late passing from the middle.. jd mudah sgt la anticipation dilakukan oleh pemain Villa.. Villa plak udah nampak weaknesses MU.. bhgn flank MU.. kiri n kanan MU mmg Villa guna baik.. main cross the ball on the box..depa tau Rio ngan Vida x de.. mmg leh main mcm tu.. Ashley Young plak mmg kaki lipas kudung.. huu.. mana pegi 1st touch MU??.. tu yg aku pertikai.. apsal nk main pegang bola lama pas tu nk buat simple passing pulak?..

Manchester United v Aston Villa


Fergie tukarkan Nani ngan Macheda.. hah.. sapa dia ni?.. jeng jeng jeng.. sapa yg x tau mgkn bingung jap bila masa Fergie ada plyr nama ni.. tp aku dh biasa ngan nama ni.. slain Jonny Evans, Danny Welbeck, kembar Da Silva - Rafael n Fabio, Darren Gibson, Rodrigo Possebon.. ada sorg lagi plyr Reserves yg jarang Fergie guna.. perkenalkan produk terbaru dr akademi MU..
Federico Macheda.. berumur 17 thn.. posisi Penyerang.. muka dia klu skali pandang mcm Frank Lampard..x jauh beza cerita ngan bekas plyr MU dulu - Rossi (sblm MU dia main kelab Parma) yg berasal dr Italy, Macheda yg dr sistem bakat muda kelab Lazio berhijrah ke MU.. nama samaran?.. 'Kiko'

Federico Macheda

bermula la rentak segar dr MU.. 1st touch meresap smula dlm permainan MU.. 25minit terakhir.. MU mula mengasak.. 1 demi 1 percubaan sehingga la min ke 80.. Ronaldo mencuba ngan kaki kiri dia.. lerekan deras ke penjuru kiri gawang Villa, Friedel tewas jua.. hahaha.. masa ni aku slow skit pasal ingatkan bola tu x masuk.. rupanya masuk.. org dh sorak.. baru aku sorak.. hahaha..

Macheda bersama Ronaldo - gol kedua MU

aku pun melihat gak aksi Macheda ni.. memula mcm gugup skit.. pas tu dia mula ok.. Tevez mula dikeluarkan dan dimasukkan Welbeck.. hah.. lagi la best pas tu.. shingga la minit ke 90.. gerakan berani dr Macheda membuahkan hasil.. huu.. x dpt gmbr kan perasaan masa tu masa gegar jua jaring Villa yg dinanti-nantikan.. 3-2 in dying minutes.. hahaha.. the atmosphere was marvellous.. crowd MU kat Old Trafford bagai nk giler n menikmati saat manis mcm ni.. mmg trill la.. aku dpt rasakan Fanz Liverpool luar sana frust ngan gol saat akhir ini.. ala.. korang pun ngan Fulham gol lewat gak.. x yah la dok bising.. hahaha..

Magik dr Macheda


Fakta menarik Kiko:
1. dia x duga yg dia akan dipanggil Fergie utk mengisi bangku simpanan MU utk perlawanan menentang Villa.. sbb nya lepas game Reserves menentang Newcastle.. dia tgh bersiap utk terbang ke Italy - persiapan pasukan kebangsaan Italy (pasukan muda).. tp Fergie suruh dia stay..

2. masa game Reserves MU, perlawanan ngan Newcastle (malam Isnin aritu).. Macheda menjaringkan hatrick dlm perlawanan tersebut..

3. team Reserves MU dilatih oleh legend MU, Ole Solskjaer.. haa.. x sia-sia Ole melatih mereka.. cukup berhasil dibawah kendalian dia.. satu² plyr dia menjadi.. termasuk la Macheda..


Saturday, April 4, 2009

Sukan Sekolah '09


bertemu kita skali di ruangan ini.. hehehe.. ohh.. arini ada skit la cite leh aku cite buat dikongsi bersama.. pd hari ini, tempat keje aku mengadakan kejohanan sukan tahunan utk murid² nya.. dan ini adalah buat kali kedua aku sbg warga sekolah SKTS turut serta memeriahkan acara tahunan ni.. diadakan di stadium Cheras, Kuala Lumpur (katanya stadium bg KL Plus dlm Liga Perdana Malaysia) menjejakkan kaki ke dlm stadium ni pun, mula berangan mcm masuk stadium kat liga Premier League.. hehehe.. keadaan stadium bg aku mmg class.. padang nya yg menghijau.. menyedapkan mata yg memandang..

acara dimulakan pd awal pagi ngan perbarisan para kontinjen yg mengambil bahagian bersama pasukan unit beruniform.. Rumah Merah (dulu time sekolah rendah aku rumah merah), Biru, Kuning dan Hijau memasing menunjukan kreativiti dlm menyediakan kostum perbarisan.. best la tgk gelagat depa ngan guru² depa dlm mengemaskan diri masing² utk perbarisan tu.. hehehe..

lepas bacaan Ikrar kejohanan.. apa lagi.. bermula la perjuangan para atlit rumah masing².. aku time tu di pertanggungjawab sbg cameraman.. tp kamera tu bukan aku punya.. jd kebanyakkan gmbr tu x dpt la aku nk siarkan kat sini.. sorry la.. hehehe.. bermula ngan acara 100M, acara jemputan dgn sekolah luar 4x100M.. 200M.. 4x100M.. huh.. meriah la suasana.. pakat dok sokong la time tu.. bebudak rata² enjoy that day la..


lepas acara murid.. ada acara istimewa diadakan utk pihak sekolah dan ibu bapa.. huh, aku antara yg turut amik bhgn.. acara 4x100M.. 2 lelaki n 2 perempuan.. aku dlm geng pasukan pentadbir sekolah.. ada 3 pasukan ibu bapa.. 2 geng cikgu.. aku diletakan pelari ke-4.. nk jd cite, time turn aku nk lari.. memula berjalan lancar.. tetapi dipertengahan larian aku tu, kaki aku tetiba jer rasa 'longgar'.. mgkn dh lama tinggal acara track ni (dulu aku sprinter sekolah jugak, tp bukan jaguh cuma back-up sprinter).. mendengar bunyi sorak penonton jer tetiba buat aku hilang tumpuan skit.. nk dkt garisan penamat aku rasa mcm nk jatuh.. aku slow kan larian nk dkt akhir tp akhirnya aku terjatuh gak di penghujung garisan.. betul² atas finishing line..

hahaha.. perghh.. kedebuk aku jatuh atas track.. 1st time la aku rasa mcm tu spanjang aku masuk acara pecut dlm hidup aku.. dulu masa sekolah x de plak jatuh.. masa nk senja ni plak aku terjatuh.. ramai gak la terkejut bila aku jatuh.. yg gelak usah ckp la.. hahaha.. tp aku terima jer la.. adat permainan.. aku dpt gak la no.2 wlupun terjatuh tu.. ok la tu.. pas tu ada la komen² dr cikgu² skolah aku.. ada nampak aku dh nk terjatuh la.. ada nampak dada aku jatuh dulu la.. alhamdulillah.. aku ok.. muka aku x de la jd mcm Watson Nyambek.. cuma luka pd tangan kanan ajer.. bubuh skit minyak antisaptik.. dh ok..

layan ice krim..

balik dr Stadium tu, perangai pelik aku dtg plak.. nak makan ice krim.. aku sbenarnya sendiri pun malas nk singgah beli dah.. yer la.. satu badan dh letih ngan sengal.. nk dkt area umah, singgah la kat 7-E.. beli la ice krim.. sampai jer kat peti ice krim tu, hah.. memilih la aku apa yg patut.. bayar n terus balik umah.. park moto aku, masuk umah.. terus aku mandi.. perrgghh.. luka lama berdarah kembali, eh.. hahaha.. luka aku kena air masa mandi.. uuhhh... mmg best.. pas mandi layan ice krim jap.. terus tdo.. ZZzzzzzzz....

p/s: masa aku masuk acara 4x100M tu.. ejoy tgh call aku.. hahaha.. sory la bro.. x angkat call ko awal.. dia sesat kat Sg. Buloh katanya.. hihihi..

Friday, April 3, 2009

Setan Merah : dia tulis arab daa..


alla wah sah lan.. hahaha.. tol ke aku sebut arab tu?.. ok kali ni aku nk highlight tentang perancangan terbaru MU melancarkan laman web berbahasa Arab.. huu.. Korea udah, Jepun pun udah.. Chinese lagi kan.. ni Arab pulak MU berbahasa.. hhmm.. B. Melayu bila lagi?.. hahaha..


kira ok la inisiatif MU ni.. menarik lebih ramai lagi pengikut mereka n mendekatkan lagi jurang mereka ngan peminat diorg yg baru n yg tegar, hehehe.. Glory Glory Man United..