Tuesday, March 30, 2010

Setan Merah : ex-1999


ketika aku menulis post ni, pg nanti.. MU akan bertemu ngan Bayern, team yg agak dekat ngan MU dlm kancah pertandingan di eropah satu tika dulu.. 11 thn dulu(huihh.. lama dh kan), saat hampir pasti Bayern akan menang Finale Champion League ngan keputusan 1-0.. tetiba keajaiban berlaku di mana 2 pemain gantian, Sheringham & Solskjaer melakukan pertukaran nasib antara dua kelab ni dgn dramatiknya.. dua sepakan penjuru dr pakar sepakan percuma ketika tu, David Beckham membuatkan keputusan berubah kepada kemenangan pd pasukan Manchester United..

huuu.. bila dtg mood ingin bercerita.. mmg x hingat dh la.. haha.. apa pun, mlm ni yg pasti satu perlawanan yg x sama seperti yg aku ceritakan td.. perlawanan suku akhir di mana dua kelab ni sudah pun berubah wajah dan kedudukan semasa ketika ini.. Bayern yg punyai stadium futuristik pasti mahu mengegarkan musuh lama depa ni..



mengikut jadual kat atas ni sebagai rujukan.. andai kata MU mara ke akhir.. diorg akan main sebagai team 'Home' sama ada bertemu ngan favourite - Barcelona.. atau pun Inter Milan.. tp Arsenal jgn dilupakan wehh.. hehe..



ok geng, jom kita imbau balik ex-1999 dulu.. kat mana depa ni skng dh..

PETER SCHMEICHEL

Final masa tu adalah terakhir buat dia ngan United..

selepas bawa diri ke Sporting Lisbon, Aston Villa & Manchester City, dia bersara pd thn 2003.

Skng dia dh jd personaliti sukan kat TV.

OLE GUNNAR SOLSKJAER

Boss United reserve-team sejak thn 2008.

DWIGHT YORKE

penah bersama Blackburn, Birmingham, Sydney & Sunderland. Bersara thn 2009 dan menerbitkan buku kisah sendiri², hehe..

ANDY COLE

jd Jurulatih Striker utk kelab Huddersfield.

RONNY JOHNSEN

main jap kat Aston Villa & Newcastle. skng jd personaliti TV.

JAAP STAM

berpindah ke Lazio pd 2001 secara dingin. kemudian hijrah ke AC Milan dan pulang smula ke Belanda bersama kelab Ajax. skng berperanan sbg org no.2 kat kelab division 2, FC Zwolle.

TEDDY SHERINGHAM

Bersara selepas bersama beberapa kelab seperti Spurs, Portsmouth, West Ham & Colchester. Skng ligat dlm bidang penasihat pertaruhan dan permainan bola sepak.

RYAN GIGGS

Masih lagi ligat memberi aksi sbg 'ahli sihir' Wales. pd usia 36. sudah memenangi 20 medal bersama United dan terbaru.. PFA Player of the Year & BBC Sports Personality in 2009.

DENIS IRWIN

'da Unsung Hero'.. bersama ngan Wolves, Julai 2002. bersara 2004.

skng dia bersama MUTV dlm menyaji dan menyediakan rancangan menarik utk syarikat penyiaran MU tu..

GARY NEVILLE

Kapten, 35 thn.. ligat lagi walaupun berhadapan siri kecederaan tempoh panjang yg hampir buat dia putus asa.. tp kembali pada prestasi terbaik ketika ni..

DAVID BECKHAM

pindah ke Real Madrid, kemudian LA Galaxy. dipinjamkan pd AC Milan pas tu cedera Achilles, tipis pluangnya utk ke World Cup di Afrika Selatan.

NICKY BUTT

pindah ke Newcastle in 2004. bertungkus lumus pd usia 35 thn utk bantu kelab ke saingan Premier League smula...

JESPER BLOMQVIST

mengalami siri kecederaan serius dan gagal menyinar bersama kelab Everton & Charlton.

pulang smula ke Sweden, pebantu pengurus pada kelab Hammarby.

Paul Scholes

penah mengalami kesukaran penglihatan, namun siri penbedahan yg dijalani berjaya membantu dia melihat ngan baik smula.. masih bermain dan bermain.. sentuhan yg sukar dicari ganti hingga kini..

SUBS NOT USED

Raimond van der Gouw: Vitesse - Jurulatih keeper.

David May: keje ngan MUTV.

Phil Neville: Kapiton Everton.

Wes Brown: masih bersama ngan MU lagi.

Jonathan Greening: bersama kelab West Brom dan dipinjamkan ke Fulham.

Mari kita ke sawah.. oi oi..

Pemandangan biasa ketika musim menanam padi..



Lepas dh tanam.. tinggalkan ajer la..



eh eh.. ada 'sesuatu' di situ..



ek.. masa bila plak jd lagu tu..



haa.. dh jd lagu ni dah..



makin menarik..



huuu.. x sangka beb..



lain².. hasil yg sempoi..



BANZAI!!!..



aik?.. awat Napoleon pun ada kat sini..





padi ni bukan diwarna aka di 'dai'..
tp mmg warna daun dia mcm tu..
kreatifkan org jepun.. sampai ke daun pun buat eksperimen
utk warnakan genetik daun padi ni..



bg aku ni satu usaha di mana para bijak pandai mencipta satu benih padi hitam putih utk memberi kelainan pd para petani utk menyerlahkan bakat terpendam n menambah perasaan pd tanaman mereka(yo or or la tu..) dlm perusahaan tanaman padi di sana.. org Kedah aka jelapang padi, bila lagi nk test power pd padi diorg mcm org jepun ni?.. hehe..


P/S : kredit pd sahabat ku, Ejoy yg men'forward'kan emel menarik ni..

Friday, March 19, 2010

Tips menghalang jenayah di kediaman kita..

wokeh kwn².. seperti tajuk tertera di atas.. aku nk kongsi ngan korg.. tips² cegah jenayah di kawasan rumah kita dr PDRM.. sebenarnya, ni aku dpt dr forward emel dr kawan aku, saudari Eyka.. berikut langkah² perlu bg mengelak jenayah dlm rumah..

1. Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

2. Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

3. Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah
menunggu
diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan PJ).

4. Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka(rasa mcm menyusahkan pun ada, ikut masing² yer..).

5. Jangan simpan barang-barang kemas atau wang di dalam almari baju (Cara lama...).

6. Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, kalau terjaga tengah malam, cuba "on and off" kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa peka).

7.. Tekan butang merah alarm kereta anda jika anda mengesyaki pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

8. Sekiranya terlihat orang asing yang mencurigakan di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya mereka ini naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala..).

9. Pesan dengan jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah anda dan mengaku saudara anda bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefon pejabat kepada jiran supaya mereka boleh memaklumkan pada anda.

10. Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat
panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

11. Adakan senarai nombor telefon kecemasan 999 seperti polis, bomba , 991 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafal nombor tersebut. Ini memudahkan
anda untuk membuat sebarang panggilan telefon.

12. Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

13. Lampu porch & lampu belakang rumah sebaiknya jenis automatik ,ia akan menyala bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi makan angin.

14. Kalau perlu mengambil cuti panjang,sentiasa memberitahu jiran2 anda supaya mereka dapat membantu menyimpan surat dlm mail box.
Peti surat yg penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

15. Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

16. Kereta PROTON merupakan kenderaan yang paling mudah dicuri. Kalau kereta anda baru dibeli, sekurang-kurangnya anda perlu mengunci gear & stering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi ia dapat membantu melambatkan pencuri).

17. Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua sekiranya berlaku kebakaran.

18. Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

19. Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

20. Kalau menyewa di rumah baru, pastikan anda menukar padlock baru,kerana mungkin penyewa terdahulu
masih mempunyai kunci pendua.

21. Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.


Monday, March 1, 2010

Setan Merah : Rahsia menang Carling Cup


Apa kabar rakan² luar sana.. lama aku x updated blog aku kan.. sory².. sibuk skit.. hehehe..

agak lama aku x post cerita pasal team kesayangan aku ni.. kenapa?.. jangan tanya.. haha.. bebaru ni, ada finale Carling Cup antara Manchester United vs Aston Villa.. menang ngan keputusan 2-1.. apa rahsia MU?.. haaa..