Tuesday, June 23, 2009

..Find



baru² ni aku terasa nk cari lagu korea.. nk tunggu lagu baru tempatan mcm hidup segan mati x mahu.. asyik layan lagu yg sama jer.. selera mahu ditukar.. mencari la aku apa yg rasa kenan di hati.. lalu aku jumpa satu lagu korea ni yg bila aku 1st dgr terus tangkap suka la kiranya.. hehehe.. aku sebenarnya 'rindu' gak la lagu² dr boyband.. mcm dulu, rajin kuar lagu boyband kat dunia ni.. aku suka lagu lelaki berkumpulan dr nyanyi solo.. nampak cool jer.. nyanyi solo ni mcm syok sendiri pun ada waktu tu (pd aku la)..

dulu masa aku sekolah.. kumpulan yg aku suka mcm Backstreet Boys, N' SYNC, 5ive, Westlife.. klu kat Malaysia smestinya KRU, pas tu anak beranak dia X-Factor.. skng mgkn industri susah nk hidup jd mcm takut jer syarikat rakaman nk tanggung boy band ni.. hahaha.. SS501 ni asal dr Korea.. korg sesapa yg nk lebih tahu.. wikipedia ajer.. taip nama band ni, SS501 maka kluar la info nya.. leh baca lebih lanjut dr sana.. k jom layan MTV dia.. klu suka.. leh la korg cari lagu dia sendiri k.. hehehe..






Lirik Korea

na-ege seodo na-ege seodo ganjeolhaejin maminde
eotteokharago eotteokharago haeyo
neomu adeukhan neomu adeukhan sarang inde
jeoldae pogi mothaneun shimjangi geudae ingeo jyo

yeogiseo isseo neoui useum chaja ulkkeoya
nimam apeugehan nunmureun yeogi naega da jaba dultenikka
tumyeonghan ni sarangeul jeoldae ijji mothal gireum mandeuro
bandeushi uri sarangeul dashi chajeultenikka

niga eopshido niga epseodo jal haenael su isseulkka
kkumeul kku-eodo hangsang duri yeottneunde
neoreul dalma-on neoreul dalma-on shigandeureul
jeoldae pogi mothaneun miryeonhan shimjangingeojyo

yeogiseo isseo neoui useum chaja ulkkeoya
nimam apeugehan nunmureun yeogi naega da jaba dultenikka
tumyeonghan ni sarangeul jeoldae ijji mothal gireum mandeuro
bandeushi uri sarangeul dashi chajeultenikka

teongbin sarange gaseum ta-oreuneun seulpeumdo
neoreul maeumeseo mireonaegi-en bujokhan nareul jaranikka
heureuneun geu nunmure nameun gi-eok majeo jamkil ttakkaji
bandeushi naui sarangeun neoreul chajeultenikka


Translated in English

From me, from me too
It is changed sincere heart
I say “What should I do? What should I do?”
It is but a extremely faraway, a very faraway love
It is you whom my heart
Definitely can’t give up

I stand here, to find back your laughter
The painful tears from your heart
I am here to catch them all
I make a road that I will definitely not forget, your crystal-clear love
Because we will surely find, our love again

Without you, even without you
Will i be able to live well?
It is always the two of us even in the dream that dream..
Resemblance of you, the times that resembles you
It is the lingering love
That I definitely can’t give up

I stand here, to find back your laughter
The painful tears from your heart
I am here to catch them all
I make a road that I will definitely not forget, your crystal-clear love
Because we will surely find, our love again

The empty love, even with the sadness burning in the chest
I will not be able to push you out from my heart
Because the imperfect me is insignificant
Until the falling tears
Submerge every single memories
For you are my love, I will surely find you


Terjemah B. Melayu..

hehe.. cari sendiri la k.. amik kamus dewan BI-BM.. terjemah sendiri.. baru la blaja namanya.. hihihi..











Sunday, June 21, 2009

..Selamat Hari Bapa



ehem.. aritu masa Hari Ibu.. aku ter miss nk post entry pasal Hari Ibu.. sorry yer mak.. anak ni terlupa nk tulis kat sini.. tp masa tu aku tetap wish pd mak aku.. suka dia.. hehehe.. dan hari ni 21 Jun diberikan sempana utk Hari Bapa lak.. Ayah.. Selamat Hari Bapa yer.. moga diberi sihat tubuh badan nya, dimurah rezeki sepanjang masa, pendek kata.. U'll the best la ayah.. ayah la yg di dunia ni org kenal sbg ayah yg paling best penah ada dlm hati ni..




dan pada kwn di luar sana, klu yg masih ada ayah or bapa or papa ke.. wish la kat depa.. jgn segan² lak.. leh plak korg wish best² pd awek korg.. tp ngan ayah sendiri ada tu malu la.. rasa pelik la nk wish la.. apa daa.. dont be like that la.. say something la.. wlupun kita anak lelaki.. they will feel something woo klu kita buat mcm tu.. buat sementara diorg masih ada.. dh x de baru terasa nk buat dh x guna.. baik buat wei..sblm terlambat..




dan pada yg ayah sudah pulang ke rahmatullah.. korg mesti teringat kat depa kan.. hhmm.. that's great.. mari kita doakan smoga roh nya dicucuri rahmat dr yg Esa.. moga diletakkan mereka bersama mereka dlm golongan beriman di sana.. sedekahkan la Al-Fatihah pd arwah.. amin.. kenangan yg terpahat ni memori jd pengubat di hati.. pahit n manis bersama ngan arwah mmg sukar nk dilupakan.. mereka antara teristimewa di hati kita..


...Fikirlah


ok.. lirik pilihan aku kali ni.. lagu dr bekas pelajar akademik fantasia yg antara menjadi di industri muzik skng ni, Aizat.. tranformasi dia lakukan selepas dia x lagi menjadi org AF, bermula ngan perubahan fizikalnya.. dan juga dianugerahkan kemampuan untuk mengubah sebuah lagu.. menjadikan dia antara penyanyi baru berbakat.. lagu dia, Fikirlah menarik perhatian aku pasal apa?.. hehe.. kena la ngan kisah aku dulu.. tp dulu itu dulu..

x de lagu baru yg aku nk ketengahkan.. layan lagu lama gak best.. hehehe..


Benarkah salah ku, lepaskan kamu
Kau duga ego ku, fahami diri ku begini
Tiada yang sama
Yang pasti kita semua berbeza
Kau fikirlah..

Tiada guna cipta sebuah cerita
Kalau kisah kita sementara
Rasa hati dan langkah mu
Membuat aku keliru

Tiada guna kita menderita
Sungguh semua tidur pun tak lena
Rasa hati dan kata mu
Tak lagi seperti dulu..
Kita pernah satu, aku dan kamu
Dulu itu dulu, masih di dalam ingatan ku
Kini berbeza
Namun masih ku harap kau bersedia
Oo.. mungkinlah, kau temu bahagia..

Tiada guna cipta sebuah cerita
Kalau kisah kita sementara
Rasa hati dan langkah mu
Membuat aku keliru

Tiada guna kita menderita
Sungguh semua tidur pun tak lena
Rasa hati dan kata mu
Tak lagi seperti dulu..
(Lepaskan semua mimpi mu
Tangis dan juga sayu mu
Kau fikirlah...)


Tiada guna cipta sebuah cerita
Kalau kisah kita sementara
Rasa hati dan langkah mu
Membuat aku keliru

Tiada guna kita menderita
Sungguh semua tidur pun tak lena
Rasa hati dan kata mu
Tak lagi seperti dulu..

Sungguh semua tidur pun tak lena
Rasa hati dan kata mu
Tak lagi seperti dulu..

Aku keliru
Aku keliruuuu....



Tuesday, June 16, 2009

Selamat Pengantin Baru : Ejoy & Yatie



Kain baldu kain bertekat
Dibawa orang dari Melaka
Sudah berpadu kata sepakat
Kalau jodoh bertemu juga

Orang jauh berkirim surat
Berkali-kali dibaca jua
Ikan di laut asam di darat
Dalam kuali bertemu jua

Ikan gelama ikan tenggiri
bersama dengan ikan cencaru
Bersama-sama kami ke mari
Hendak meraikan pengantin baru

wah wah wah.. hehehe.. x penah² la aku berpantun.. ni dia, apek berpantun.. pantun cilok jer, hehehe.. aku amik kat tenet gak.. apapun, ni la nukilan utk kali ni.. meraikan sahabat aku, Ejoy menjadi Raja sehari bersama pilihan hati utk dijadikan suri di taman hatinya..

sepanjang perkenalan aku ngan Ejoy, kira byk gak la story dia kongsi ngan aku.. cite dia mula kenal la.. cite dia tetiba frust la.. dan skng.. aku menjadi saksi kepada ending pd
the story.. pd tanggal 14 Jun, belah pengantin lelaki berlangsungnya majlis perkahwinan sahabat aku ni.. sblm majlis berlangsung, ejoy dh siang² pas betton kat aku suruhnya jadi pengapit masa dia kawin ni.. memula aku rasa nk tolak jer.. tp pikir sbb bukan org lain pun.. jd aku ikut jer la.. byk ckp kang saja jer.. hehe..


Pengantin baru - Ejoy n Yatie


sungguhpun bukan aku yg nak kawin aritu.. sblm nk sampai hari Ejoy nk kawin.. aku dh nervous smcm dh.. al maklum la, x penah² dibuatnya aku jd pengapit.. nasib la pengalaman ikut kwn aku si cikgu Roslan jd pengapit pd cikgu Adli aritu leh dijadikan guideline.. klu dak.. x brapa nk yakin gak rasa.. 2-3 hari sblm balik kampung tu.. aku cite gak kat kenalan aku yg aku seram sejuk jer ni.. hahaha.. depa kata buat relak jer udah.. mcm la ko yg kawin.. hehehe..

hari tu jugak, buat pertama kali aku jumpa perempuan yg berjaya curi hati ejoy.. hahaha.. woo.. ini la org nya.. slama ni dok cite x de la penah tgk org nya.. kali ni baru tgk live depan².. aku tumpang seronok la tgk depa dua.. neman diorg pegi make-up aritu, tgk keserasian diorg.. cukup mengambarkan diorg bahgia berdua.. huh, lentok beb.. hehehe.. aku doakan diorg berdua kekal bahgia mcm ni hingga ke akhir hayat.. asal gaduh skit² tu.. biasa la kan.. kucing ngan kucing pun leh gaduh.. ini kan pula suami isteri.. hehehe..



Ejoy tgh layan sedara mara dia..


masa kenduri aritu pun, dpt la jumpa sorg dua kawan sekolah teknik dulu.. mcm yg ada dlm gambar - Petai, K, Farid (mat kelip) ngan Rjuna aka Mr Jamil.. yg x de dlm gambar Sajarul bersama tunangnya.. Erni ngan Suaminya.. lelain aku x nampak plak.. mgkn hal masing buatkan diorg x dpt hadir.. aku plak.. mmg kena hadir la.. ejoy siang² lagi dh 'ikat' aku ngan tugas x disangka tu.. dia pandai.. buat aku mcm tu, hehehe.. cer aku x jd pengapit.. pas tu x dtg.. huh.. siap la nant ngan bom mortar.. hahaha..


dr kiri: Jamil, Mat Kelip, Petai ngan K


sepanjang majlis berlangsung.. bg aku x de la masalah pun.. smua berjalan ngan lancar dgn baik.. tetamu yg hadir pun leh kata ramai.. ceria smua² nya sambil menjamu selera.. yer la dok mnyambut pengantin sehari.. sambil makan dpt bunga telur, hehe.. biasa la tu.. hidangan lauk pauk bg aku yg terbaik la.. masa makan beradab.. aku sua lauk pauk kat ejoy.. pas tu lantak dia la.. bini ada kat sebalah dh.. lagi aku nk layan, hahaha.. baik aku layan perut aku.. hihihi.. sembang ngan belah mertua Ejoy.. huha huha.. abih sepinggan.. huuu..


nk kena tinggal, hehehe.. pengantin pompuan
beri sepatah dua pd family dia..



ok la kot ulasan aku ni.. panjang dh aku tgk.. hehehe.. pas je masjlis aritu.. kami kumpul la ngan kekawan masing.. sembang borak panjang.. gelak berdekah dekah.. tanya kabar masing².. mmg best la bila jumpa ni wlupun mcm x cukup corum jer.. jamil pun kata x ramai member yg dtg.. tp aku positif jer la.. yg ada ni pun ok la.. sian gak la Ejoy aku rasa.. abis nk kata pa kan.. bergambar skit buat kenangan.. n balik la memasing bawa hala seterusnya.. buat ejoy, aku ucapkan skali lagi slmt pengantin baru buat korg berdua.. klu terlebih ke.. terkurang ke.. spanjang aku jd pengapit ko.. aku mohon maaf la yer.. hehehe..


bergambar kenangan..




Yang jauh sudahlah dekat
Sudah dekat bersalam-salaman
Kami berdoa semoga berkat
Menempuh hidup di dalam aman

Sudah bersarang burung tempua
Sarangnya jauh tidaklah dekat
Dahulu seorang sekarang berdua
Baik-baik duduk berpakat

Mawar merah di atas peti
Bunga melur saya kalungkan
Tuan rumah berbesar hati
Apa yang kurang mohon maafkan




Wednesday, June 3, 2009

..Revenge of da Fallen..





yeah.. kali ni aku nk tulis berkenaan satu filem yg bakal release x lama lagi.. Transformers : Revenge of the Fallen.. filem yg bg aku must see this year.. hehehe.. bebaru ni aku baru jer nonton filem Terminator Salvation.. filem tu pun agak best.. tp aku menunggu buah tangan dr Michael Bay ni mcmane skalipun.. filem yg pertama pun dh buat aku teruja.. ngan filem kedua ni, aku harap ia x menghampakan la..



siri kali ni bersambung ngan kedatangan semula geng jahat utk menyambung n memperkuatkan kembali perjuangan diorg, Decepticon.. kembali hidup smula Megatron pasti sesuatu yg dinantkan para pengikut filem ni.. jahat nya dia.. ego nya dia.. bengis nya dia.. apa jer la.. tu la Megatron yg kita nk tgk nant.. selain tu, klu kita tgk trailer filem ni.. terdapat beberapa rekrut baru sampai utk bantu melicinkan lagi niat jahat Megatron.. huu.. best best.. korg tgk la trailer dia nant

dlm trailer tu gak.. mcm nk rahsiakan je sapa geng baru Optimus Prime.. anggota baru mcm dirahsiakan pd penonton bg mainkan nahu kita utk tgk filem ni.. hahaha.. ayat.. mcm biasa kita leh tgk BumbleBee ngan tuan dia.. dan lagi.. aaahhh.. x yah ckp byk.. nant kita smua gi nonton la sendiri k..



haa.. yg kat atas ni.. baju yg aku baru beli kt stesen mesra petronas.. hehehe.. masa kat tempat keje.. ada cikgu tu, kwn aku.. dia kata udah ada iklan jual mechandise barang filem Transformers yg baru ni.. huu.. aku dgr bunyi mcm best jer.. tp terpikir la, dr petronas.. mesti branded nyer.. tgk jer la baju minyak Syntium yg gempak tu kan.. aku pun teringin gak nk beli.. tp mahal nak mampus.. bujet mesti mahal gak dia jual nant.. aku singgah la nk beli minyak 2T moto kan..

cashier tu sapa aku, heloo.. hehe.. aku pun heloo blk kat dia.. x penah penah dia heloo arini dia heloo.. buang tebiat aku kata dlm hati aku.. time nk byr tu.. dia kata.. "abg nk beli baju transformers x?.." ahh sudah.. pas tu baru aku teringat yg kwn aku ckp tu.. bila tgk berkenan la plak.. tanya harga.. sehelai-RM9.90.. apa?.. tgk cop baju.. mmg cop rasmi baju dia ngan penerbit filem, Dreamwork n Hasbro ada kat situ.. biar betol.. plastik baju ada logo petronas.. perrrggh.. kena beli ni.. pikir klu beli kat downtown ke.. baju t-shirt kosong ngan logo je mcm ni pun, RM2+.++.. apa lagi.. aku rembat la.. dua plak tu.. hahaha.. x kasi can punya.. minat beb..



P/S: nk bubuh(embed) video trailer kat sini x leh plak.. youtube kata disable by requested.. Dreamwork x bagi kot.. hehehe.. korg cari la sendiri kat sana yer...




...Ketika Cinta Bertasbih






di saat hati mengapai duka.. terdetik dada ini.. cinta yg ku cari.. inikah yg aku mencari selama ini.. leka ngan cinta itu.. leka ngan cinta ini.. cinta yg satu lagi, di mana tempatnya di hati aku.. tak pernah aku hiraukan cinta tu pdhal itu la cinta hakiki yg spatutnya aku cari tp terlalai ngan cinta yg lain.. oohh.. ikhlaskah tulisan aku ini.. mgkn ya.. mgkn tidak..

terpanggil aku bila sahabat aku, Rjuna berbicara dlm blog nukilannya.. ceritanya mengenai solat.. pd saat tu hati aku dh terusik.. betul apa yg dikatakan dia.. aku solat dipandang ringan.. mula la berfikir, syukurnya aku pada Ilahi.. saat aku buat padaNya begini.. Dia x pernah mempersoalkan perbuatan aku lagi.. jgn tunggu ia terjadi, baru la aku nk terduduk.. itu la dosa aku padaNya ketika ini sebagai hambaNya.. terima kasih Rjuna..

dan aku dipertemukan ngan lagu ini.. terusik jiwa raga aku.. ya Allah.. ku panjatkan rindu ku padaMu..


Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah gurisan sabda mu dalam kitab ku
Cinta yang bertasbih
Mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan mati ku pada Mu..

Bisikkan doa ku
Dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pinta ku pada Mu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa ku paksa walau hati ku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadi ku berdenyut merdu
Kembang kempis dada ku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada Mu atas segala cinta...