Sunday, July 26, 2009

Setan Merah : Ane Haseyo


hoho.. apa kehai la plak cite MU ada plak bahasa Korea, hehehe.. ni sempena tour diorg ke timur dan bebaru ni, team favourite aku ni bertemu ngan satu kelab terkenal dr Korea, FC Seoul.. dlm kunjungan diorg di sana.. MUTV, melalui website diorg ada menunjuk satu babak menarik di mana Patrice Evra menemu ramah rakannya dr Korea, Park Ji-Sung.. no bad la English Ji-Sung kan.. Evra pun English dia x de la power mana pun..




dlm diorg dok interview tu, Evra menyoal soalan cepu emas pd Ji-Sung pd soalan akhir.. ni aku translated ke BM secara bersahaja..

Evra : Ji.. kenapa ko x berkenan ngan awek omputih?.. (ngah ha ha ha ha ha..) asyik awek Korea gak ko cari.. hah, jawab.. jawab..

Ji-Sung : (ngah ha ha ha ha..) sempoi la soalan hang.. bagus soalan tu.. hhmm.. aku pun x tau.. hhmmm...

Evra : diorg x reti masak masakan Korea kot..

Ji-Sung : x jugak bro.. ntah.. diorg x suka kat aku kot sebenarnya..

Evra : ehh.. diorg suka ko, tp ko yg jual mahal sgt bro..

Ji-Sung : ye ke?..

Evra : yeah..

Ji-Sung : ehh.. mana ada.. x de la..

Evra : ok nant kat Manchester, aku tunjukkan port baik punya awek² omputih kat sana..

Evra ngan Ji-Sung sambung gelak, ha ha ha ha.. gitu la lebih kurang translated nya.. hah.. siap satu entry utk malam ni.. hahahah.. apa yg best tgk depa dua.. walaupun berlainan latar belakang.. depa can go together gether... le melawak, leh gelak sama².. hahaha.. x de perbezaan warna kulit la.. kita serupa.. hehehe..



Saturday, July 25, 2009

..Kertas di Dinding

hhmm.. lama jugak aku x update blog.. sory la.. no idea.. tepu skit.. hati pun statik jer.. no good news.. life mcm biasa je.. hahaha..

wokeh, ada idea utk kongsi ngan korang beberapa wallpaper utk dikongsi bersama ngan korang.. amik la mana yg berkenan k.. enjoyzz..
















Sunday, July 19, 2009

Setan Merah : Back 2 Business..




18hb Julai, buat pertama kali aku pegi stadium nk tgk game bola sepak seumur hidup aku.. haha.. pd hari tu, Manchester United bertembung ngan Malaysia.. tiket aku dh beli lebih awal, bulan 5 lagi sejak di 'open' utk jualan.. dan pd hari bersejarah tu, berpeluang aku pegi Bukit Jalil.. pas Zohor, aku pun bersiap la pe yg patut.. gerak dr umah kul 2.30 ptg.. aku tuju ke stesen LRT Sg. Besi.. bg aku baik gi & park kat situ dr bersesak nk cari park kat kwsn crowded mcm tu.. beli tkt pegi n balik trus aku nunggu train seterusnya..




yg menunggu train, leh kata semuanya fanz MU yg nk ke Bukit Jalil.. huu.. mmg trill la.. mgkn ni la perasaan bila pegi stadium utk tgk team kesayangan kita.. naik perkhidmatan awam, bersama ngan fanz² MU yg lain.. perrghh feel la.. rasa mcm kat Old Trafford la plak, hahaha.. sesampai je train.. aku tgk dlm penuh ngan warna merah.. sahih la depa² yg nk ke stadium sama.. aku pun naik la sama dlm sesak tu.. x pa.. smua dlm keadaan wangi² lagi(
bau badan).. sesak pun x de hal.. hahaha..



'
stesen berikutnya, Bukit Jalil..' huuu.. sampai tempat yg dituju.. hah, penuh ngan manusia berbaju merah.. turun je train, aku sorg menikmati telatah n pemandangan menarik hari pelawanan Man United.. aku x terus masuk stadium.. aku mula berjalan² tgk apa yg menarik sekitar luar stadium.. gelagat fanz MU mmg aku x nafikan.. masing² teruja nk tgk plyr MU pas ni.. sama gak la ngan aku.. pas je rasa dh boring dok luar.. aku mula mencari pintu biru sbb tkt aku guna pintu warna tu..




masa masuk tu, selisih la ngan mat² negro dr Afrika.. udah pelik la depa ni aku tgk.. terkinja kinja slepas lepasi kaunter semakan tkt.. hahaha.. aku pun naik senyum sama la tgk telatah depa ni.. tu baru Bkt Jalil.. rasanya klu kt Old Trafford lagi buang tebiat tahap melampau aku rasa mat² negro ni.. trus tuju ke tangga tkt RM68.. naik tangga tinggi mencacak tingkat 3.. mengah gak la aku.. hai.... pas tu, lalu la aku pd tempat yg aku sendiri sukar nk gambarkan perasaannya..




huu.. gini masuk stadium tgk bola team kesukaan kita.. dia punya nikmat.. x leh nk kata.. skeliling aku ushar abih stadium kebanggaan rakyat Malaysia ni.. x ku sangkat rezeki aku dpt gak jejak dlm stadium ni.. alhamdulillah.. apa lagi.. cari setting tempat duduk baik punya la.. aku target cari tengah.. baru leh tgk dr hujung padang ke hujung padang ngan baik.. perrgghh dpt pulak tu.. masa tu tgh antara ramai n x ramai lagi la..






plyr Malaysia mula kuar sorg demi sorg utk sesi '
warm up' sblm perlawanan.. sungguh pun baju dipakai berlogo MU.. kami rakyat Malaysia tetap menyokong Malaysia.. hahaha.. masa ni, gegak gepita sekejap org kita bagi sokongan pd plyr² Malaysia.. sokongan moral katakan.. kang kata x support plak.. pas tu Ben Foster, GK no.3 MU kuar.. huh gegak gempita skali lagi.. diikuti van Der Sar kuar.. gegak gempita lagi.. pnyokong terus menerus jerit pd plyr ni.. hahaha.. aku pun naik seronok sama..






mana pi plyr MU yg lain?.. x kan panaskan badan dlm bilik persalinan kot.. tunggu punya tunggu.. baru la diorg kuar secara berkumpulan ke padang.. haaa.. masa ni jgn ckp la dia punya riuh satu stadium.. nampak rooney, nani, scholes, neville, Ferdinand, evans n lelain turut sama panaskan badan.. huu.. teruja aku tgk muka depa depan mata aku wlupun dr jauh.. x sangka aku plyr yg ada kat UK yg aku slalu tgk dlm TV skng ada depan mata..




terus pd permainan Malaysia vs Man United.. sepak mula, Malaysia diasak hebat oleh MU pada 20min pertama.. 1st gol dr Rooney, klu tgk mcm offside mulanya.. udah ref pun x buat apa.. kira gol la.. 2nd gol, bg aku mmg gol trademark MU.. teamwork n pace.. Nani jaringkan.. class la MU main masa tu.. pas 2 gol tu, haaa.. MU mula main relak.. kita pun tau, tujuan perlawanan ni selain marketing.. nak cari fitness pd plyr ni.. jd diorg x main secara full throttle, all out.. main relak je slain elak dr kecederaan..



tp Malaysia dlm senyap mahu mencuri perhatian.. ada beberapa gerak pantas dr plyr Malaysia yg agak menarik sebenarnya tp bila depan gol, mengecewakan.. tu je la yg lemah sejak dr hilangnya kelibat arwah Mokhtar Dahari.. x penah solve benda ni.. sama ada x cerdik, pas tu cemas.. nk makan sorg.. tu la plyr Malaysia bila dkt ngan depan gol.. apapun, minit terakhir sblm wisel penamat separuh masa pertama.. dr sepakan gol, bola hadir ke dada Amri Yahya.. satu magis dr mamat Tanjung Karang ni buat.. di buat volley mengelirukan VDS..

kesilapan Evra, diambil ngan baik Amri.. Amri ngan tenang mendada, tgk ruang yg ada.. dia
gamble terus shot bola tu.. Malaysia yg mulanya mcm main tempat lawan, yer la.. pakai baju Away(biru) pas tu stadium penuh ngan crowd berwarna merah.. smua sambut gol tu ngan sorak yg riuh amat.. kita rakyat Malaysia akhirnya dpt gak tgk gol class mcm tu bertembung ngan team Champion.. adakah ni tanda kebangkitan Malaysia dlm Bola Sepak?.. aku positif, klu terus berusaha ke arah tu..

2nd half pun bermula.. Malaysia terus menambah keyakinan dlm permainan diorg.. Rajagopal terus menerus merangsang plyr dia.. Fergie?.. relak tgk jer.. mgkn x panas lagi kot.. sedetik kemudian, tindakan Gibson membelakangkan bola kembali pd Foster, dihidu sempurna oleh Amri Yahya.. aku pun miss gerakan Amri masa dia mula lari ke gawang MU.. ramai x sedar sebenarnya.. pantas sungguh.. Foster yg mula hidu, gelabah dh kot aku rasa.. Amri terus ancam dia dan hahaha.. Gol lagi Malaysia.. nah, 2-2 ni.. meniti minit² akhir perlawanan, seakan mahu seri jer.. MU mula
push Malaysia.. gerakan diorg menjadi dan Owen menjaringkan gol ngan gaya penyudah yg baik.. selang kemudian, wisel penamat dibunyikan.. bersorak la Peminat Malaysia utk game mlm tu.. terhibur puas ngan team Man United dan juga persembahan memberangsangkan team Malaysia..




P/S: coverage line komunikasi mlm tu kejang ya amat.. aku nk send sms utk pekembangan terkini pd kwn² pun susah.. ada line, tp busy or network fail memanjang.. huu..

Wednesday, July 15, 2009

hhmm... ohh gitu..


bebaru ni aku dpt satu forward emel dr kwn aku, mazlan dulu skli blaja kat UiTM.. best plak aku tgk.. jd aku forward jer kat sini bg sesapa nk tgk sama.. jom layan..

klu rasa kecik.. klik pd gmbr tu.. pas tu dia akan ke saiz sbenar.. info menarik tentang haiwan bernama khinzir..




Monday, July 13, 2009

..semak arah kiblat Khamis ini







TAWAU: Umat Islam di Malaysia boleh menyemak kedudukan arah kiblat dari kediaman, atau lebih tepat dari ruang solat masing-masing, pada Khamis ini, jam 5.28 petang.

Timbalan Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Omar Said, berkata arah kiblat boleh disemak pada hari dan masa berkenaan dengan berasaskan cara tradisional iaitu dengan melihat arah matahari tenggelam.

Katanya, pada hari dan masa tersebut kedudukan matahari berada betul-betul di atas Kaabah di Makkah yang menjadi kiblat umat Islam.

"Kealpaan umat Islam menentukan arah kiblat dengan tepat boleh menyebabkan arah kiblat mereka tersasar sehingga beberapa kilometer jauhnya," katanya ketika berucap merasmikan kursus lanjutan Falak (Qiblat) peringkat negeri di sini, hari ini.

Kursus anjuran ILIM dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jabatan Mufti Negeri Sabah dan Jabatan Hal Ehwal Islam Negeri Sabah itu dihadiri 44 orang peserta yang mewakili pelbagai jabatan dan agensi kerajaan.

Menurut Omar, perubahan satu darjah saja boleh mengakibatkan arah kiblat tersasar sehingga sejauh 128 kilometer. - Bernama

Ok geng luar sana.. jgn lupa temujanji kita ngan matahari Khamis ni.. leh la kita betulkan mana yg x betul tu.. kiblat tu.. jgn buat memain.. hehehe.. InsyaAllah.. mudah mudahan ibadat kita diberkati oleh Allah S.W.T.. amin..





Saturday, July 11, 2009

..Witch Yoo Hee

Ma Yoo Hee (Han Ga In) ialah seorg Director bg sbuah sykt Periklanan.. Penampilannya, cermin mata old school tanpa make-up dan berpakaian serba hitam.. dr imej dia tu menampakkan dia yg seorg yg tidak 'up to date' bg seseorg eksekutif mcm dia.. hehehe.. terlampau cerewek, suka mengkritik ikut suka dia jer asal dia puas hati.. menyakitkan hati org sekeliling dia, tu kira hobi sampingan dia.. aduyai, x leh blah awek mcm ni..


ngan perangai mcm tu, berpangkat plak tu.. org mengelar dia sbg 'ahli sihir aka witch'.. hoho.. dia pun x kisah org panggil dia mcm tu.. lagi dia suka.. kiranya staf² sykt dia ngan org di sekelilingi dia mengiktiraf sapa dia kiranya.. haiii.. x leh blah.. namun begitu kan.. sekeras-keras hati dia, dia terpikir gak nk mempunyai teman di taman hati dia.. huuu.. ehemm.. x kira la berapa byk blind date dia pegi, kesemuanya berkesudahan ngan perkataan 'REJECTED'.. hoho.. 'witch' mcm dia sapa nk kan.. mmg la berpangkat.. tp aduyai, chemistry mmg x leh blah la.. sangkut kat situ.. kiranya sapa yg dtg buat date ngan dia sbb dia berharta je tp klu udah perangai pelik mcm dia.. depa sanggup x berteman ngan dia..



lagu pertama yg korg akan dgr masa episod awal,
lagu dia best woo.. catchy n happening..


Chae Mu-Ryong (Jae Hee).. hmm.. sorg chef yg berbakat bg masakan ala France.. tp.. bakat dia tu terlampau lebih dr chief chef lak.. suka mementingkan citarasa dan kesempurnaaan ikut kata hati dia jer.. udah tu, klu tiap kali nk sediakan makanan utk pelanggan.. mesti lewat siap sbb sifat dia pd menyiapkan makanan tersebut.. sampai leh buat gaduh la ngan ketua dia.. terlampau amik masa yg lama utk menyediakan dan menghias makanan.. hampir setiap restoran yg dia keje, x ambil masa yg lama pas tu 'you're FIRED!!..' hahaha..



satu lagi lagu best bg aku.. lagu ni main bila ada connecting
perasaan antara Yoo Hee ngan Mu Ryong..



asyik dok jd penganggur, family dia dok la suruh sambung buat blaja medic smula.. dia ni sempat belajar ilmu kedoktoran sblm skip n cabut blaja sendiri ilmu masakan perancis.. minat sgt.. abih dlm delima la mamat ni.. pas tu dlm dok jd hal mcm ni, kawan dia mencari dia.. minta tolong gantikan dia gi blind date, kebetulan ngan Yoo Hee si minah 'witch' tu.. Mu Ryong memula tolak sbb dia tau dia dh ada girlprenz.. x nk cari pasal pd buah hati dia.. abih sbb udah best prenz mintak tolong, tolong jer la.. tp berbayar upah, umpan dr kwn dia yg tau dia tgh sesak ngan duit..



ni la lagu yg awek Mu Ryong nyanyi.. Seung Mi aka Jung Hye Bin..


haaa.. bermula kat situ pelbagai aksi dan detik² di mana cerita Witch Yoo Hee aka Witch Amusement menarik.. haa.. tu la ulasan aku serba sedikit drama korea ni.. kasi korang bayangan skit tentang ke'best'san cerita ni.. aku tau cite ni dr sorg kwn aku yg minat gak cite korea masa skali kursus aritu.. dia yg rekemen kan.. pas tu aku rekemen plak kat korg.. hahaha.. mmg best cite dia..



lagu dr Tree Bicycle - Do You Know.. slow n touching.. hhmmm..


sbb apa aku kata best.. satu sbb konsep cite dia.. pas tu barisan pelakon dia.. match ngan drama ni.. dr main aktor ngan aktress, sampai la pd plakon tambahan dia.. smua klass la.. mcm babak manager ngan setiausaha Yoo Hee tu, aku suka tgk depa dua ni.. penyeri bg cerita ni kira nya.. ehem, setiausaha Yoo Hee.. huu.. comei lotei x hingat la.. masa scene dia mesti aku tumpu perhatian lebih skit, hahaha.. pas tu flow jalan cite ni.. mmg berjalan ngan baik.. soundtrack drama ni gak bg aku class.. biasa la cite korea ngan musik dia.. kekuatan diorg kat situ.. byk lagu dlm cite ni leh kata aku suka smuanya..



bila dua hati + konflik bertemu.. wah wah wah..


sebut soundtrack, satu lagu dlm drama ni.. awek pd Mu Ryong iaitu Seung Mi (Jung Hye Bin) adalah penyanyi rupanya.. dia pun ada sumbang suara utk lagu 'if' je tajuk dia.. best gak lagu dia.. relak n cool jer.. huu.. ni lagi sorg awek yg aku akan beri perhatian lebih bila scene dia.. hehehe.. apsal la Mu Ryong buat hal ngan awek dia ni.. kan ke comei gak awek dia nih.. apa nk buat.. hati dia pd Yoo Hee lak.. ok geng luar sana.. korg try la tgk cite ni.. sesapa yg belum tgk, cuba la.. mesti korg rasa something pd drama ni..










Sunday, July 5, 2009

..Gee


Gee.. gee.. gee.. gee.. baby, baby, baby.. arrrgghh??!! berdarah hidung aku.. hahaha..




yeah kali ni aku nk bawa lagi korg ke ruang udara muzik korea.. K-Pop kali ni diserikan ngan kehadiran Girl's Generation aka SNSD.. group ni establish pada tahun 2007, dibarisi ngan 9 anak gadis molek² belaka dr Korea Selatan berlatar belakang pelbagai dlm industri hiburan sebelum ini dr muzik video, periklanan dan lain².. hhmm.. mcm The Pussycat Dolls kan..

Yoona, Tiffany, Yuri, Hyoyeon, Sooyoung, Seohyun, Taeyeon (si ketua) , Jessica, & Sunny nama diberi bagi setiap anggota kumpulan.. huh.. bila tgk depa ni.. mmg leh buat angau la beb.. cun² kesemuanya.. mempunyai tarikan tersendiri bg setiap dr mereka.. lagu yg release Januari 2009, berjudul Gee mmg menarik perhatian aku.. catchy n happy go lucky lagu dia.. membuat meter hati aku kejap normal, kejap x normal.. lagu ni tol² something la terutama pd budak lelaki mcm aku.. hahaha..






Korang layan la sendiri MV kump ni kat atas.. leh buat aku sorg² dlm bilik menari mcm depa.. hahaha.. bukan utk apa.. menari utk kesihatan.. hehehe.. sambil buat hidung kita berdarah utk beberapa kali.. hahaha.. x de la.. mohong la.. pas tu kan, aku ada perasan.. dlm sorg anggota dia ni.. muka mcm Song Hye Kyo, yg aku minat tu.. hihihi..




kat bawah aku kasi lirik dia skali..

dlm versi Korea


Aha! Listen boy
My first love story
My angel and my girls
My sunshine
Oh! Oh! Let's go!

Neomuneomu meotjyeo nuni nuni busyeo
Sumeul mot swigesseo tteollineun girl
Gee Gee Gee Gee Baby Baby Baby
Gee Gee Gee Gee Baby Baby Baby

Oh neomu bukkeureowo chyeodabol su eobseo
Sarange ppajyeosseo sujubeun girl
Gee Gee Gee Gee Baby Baby Baby
Gee Gee Gee Gee Bab Bab Bab Bab Bab Bab

Eotteoke hajyo (eotteokhajyo)
Tteollineun maeum (tteollineun mameunyo)
(Dugeundugeundugeundugeun)
dugeun dugeungeoryeo bamen jamdo mot irujyo

Naneun naneun babongabwayo
Geudae geudaebakke moreuneun babo geuraeyo geudael boneun nan

Neomu banjjak banjjak nunibusyeo No No No No No
Neomu kkamjjak kkamjjak nollan naneun Oh Oh Oh Oh Oh
Neomu jjaritjjarit momi tteollyeo Gee Gee Gee Gee Gee
Jeojeun nunbit Oh Yeah joheun hyanggi Oh Yeah Yeah Yeah

Oh neomu neomu yeppeo mami neomu yeppeo
Cheotnune banhaesseo kkok jjibeun girl
Gee Gee Gee Gee Baby Baby Baby
Gee Gee Gee Gee Baby Baby Baby

Neomuna tteugeowo manjil suga eobseo
Sarange tabeoryeo hukkeunhan girl
Gee Gee Gee Gee Baby Baby Baby
Gee Gee Gee Gee Bab Bab Bab Bab Bab Bab

Eojjeomyeon joha (eojjeomyeon johayo)
Sujubeun naneun (sujubeun naneunyo)
(Mollamollamollamolla)
Molla mollahamyeo maeil geudaeman geurijyo

Chinhan chingudeureun malhajyo
Jeongmal neoneun jeongmal motmallyeo
Babo hajiman geudael boneun nan

Neomu banjjak banjjak nunibusyeo No No No No No
Neomu kkamjjak kkamjjak nollan naneun Oh Oh Oh Oh Oh
Neomu jjaritjjarit momi tteollyeo Gee Gee Gee Gee Gee
Jeojeun nunbit Oh Yeah joheun hyanggi Oh Yeah Yeah Yeah

Maldo motaenneun geol neomu bukkeureowo haneun nal
Yonggiga eomneungeolkka eotteokhaeya joheungeolkka
Dugeundugeun mam jorimyeo barabogo inneun na

Neomu banjjak banjjak nunibusyeo No No No No No
Neomu kkamjjak kkamjjak nollan naneun Oh Oh Oh Oh Oh
Neomu jjaritjjarit momi tteollyeo Gee Gee Gee Gee Gee
Jeojeun nunbit Oh Yeah joheun hyanggi Oh Yeah Yeah Yeah

Neomu banjjak banjjak nunibusyeo No No No No No
Neomu kkamjjak kkamjjak nollan naneun Oh Oh Oh Oh Oh
Neomu jjarit jjarit momi tteollyeo Gee Gee Gee Gee Gee
Jeojeun nunbit Oh Yeah joheun hyanggi Oh Yeah Yeah Yeah


klu dlm B. Inggeris..

Aha! Listen Boy My First Love Story
My Angel and My Girls
My sunshine
Oh! Oh! let's go!

You're so so handsome
My eyes my eyes are blinded
I can't breathe because I'm trembling
Gee gee gee gee baby baby baby
Gee gee gee gee baby baby baby

Oh I feel so embarrassed
I can't look at you
I feel shy because I've fallen in love
Gee gee gee gee baby baby baby
Gee gee gee gee baby baby baby

What should I do? (What should I do~)
About my trembling heart (My trembling heart)
(Thump thump thump thump)
My heart kept thumping
So I couldn't fall asleep at night

I guess I guess I'm a fool
A fool that knows you, only you
Yes, as I look at you~~

So bright so bright My eyes are blinded no no no no no
So surprised surprised I'm shocked oh oh oh oh oh
So tingly tingly my body is trembling gee gee gee gee gee
Oh glittering eyes (oh yeah~) Oh sweet aroma (oh yeah yeah yeah~)

Oh so so pretty
Your heart is so pretty
I was captured from first glance, caught so closely
Gee gee gee gee baby baby baby
Gee gee gee gee baby baby baby

I can't touch it because it's so hot
I'm engulfed by love's fire completely
Gee gee gee gee baby baby baby
Gee gee gee gee baby baby baby

What should I do (What should I do) because I'm so shy
(No no no no no) I don't know why but every day I long for only you

My close friends tell me
That I'm really a helpless fool
But as I look at you~~

So bright so bright My eyes are blinded no no no no no
So surprised surprised I'm shocked oh oh oh oh oh
So tingly tingly my body is trembling gee gee gee gee gee
Oh your glittering eyes (oh yeah~) Oh this sweet aroma (oh yeah yeah yeah~)

I can't even say anything
I'm too embarrassed
Do I not have any courage?
What would be the right thing to do?
Thump thump my heart is anxious as I'm looking at you

So bright so bright My eyes are blinded no no no no no
So surprised surprised I'm shocked oh oh oh oh oh
So tingly tingly my body is trembling gee gee gee gee gee
Oh your glittering eyes (oh yeah~) Oh this sweet aroma (oh yeah yeah yeah~)

So bright so bright My eyes are blinded no no no no no
So surprised surprised I'm shocked oh oh oh oh oh
So tingly tingly my body is trembling gee gee gee gee gee
Oh your glittering eyes (oh yeah~) Oh this sweet aroma (oh yeah yeah yeah~)









Saturday, July 4, 2009

..Pamit (Selamat Tinggal)





kepada yg terpaksa meninggalkan.. sesungguhnya merasa jalan ini la yg sebaik2nya utk yg disayangi.. pergi kerana sayang?.. berundur kerana rasa cinta.. pelik.. demi utk mengurai kekusutan, meleraikan kekeliruan..

kepada yg ditinggalkan.. ketabahan harus ada ketika ini.. jikalau persoalan timbul.. pahami la ia.. kekadang rasa sayang dan cinta hadir, ada ketika ia berlaku ngan menyakitkan hati yg lain.. mengertilah, hal ini dia tidak menyalahkan diri mu..

hehe.. ayat.. mmg x leh blah.. tp sapa tau kan.. dalam senyum ada duka.. kena berlakon untuk menyorok pendam di hati.. semua ni berkenaan lagu Broery Marantika - Pamit.. bila aku dgr lagu ni terus ia mengusik jiwa.. mari hayati lagu cukup romantis penyanyi dr seberang ni..








ijinkan aku pergi
apa lagi yang engkau tangisi
semogalah pengganti ku
dapat lebih mengerti hati mu

memang berat ku rasa
meninggalkan kasih yang ku cinta
namun bagaimana lagi
semuanya harus ku jalani

selamat tinggal
ku doakan kau selalu bahagia
hanya pesan ku
jangan lupa kirimkan kabar mu

bila suatu hari
dia membuat kecewa di hati
batin ini takkan rela
mendengar mu hidup menderita

sayang, walau kebersamaan kita hanya sesaat
namun kau tetap bagian dari jiwa ku
ku ingin kepergian mu dengan ikhlas hati
semoga kelak kita dapat bersatu lagi

selamat tinggal kasih..
selamat jalan sayang..




Friday, July 3, 2009

..Untuk Renungan


kali ni aku nk letak bahan rohaniah skit.. asyik dunia jer kan.. benda ni aku dpt kat dlm emel aku.. Arel yg kirimkan.. bila aku baca mcm best plak.. jd aku repost kat sini utk sesama kita utk hayati.. utk kita muhasabah diri kita jua..



Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan.. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi.. jeng!jeng!jeng! .. bunyi.... aauuummmmm!! ! Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja..

Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri.. Harimau tu kejar hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar.. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang.. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi..

Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan matanya.. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi.. Perigi tu ada tali dan sebuah timba.. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu.. Tali tu pendek jer.. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi..

Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya.. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar dia diselamatkan.. Tengah dok berfikir camner nak selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi..

Aaaaa!!!!... Ya Allah...... lagilah seram dibuatnya.. Nak tahu ada apa kat bawah tu?.. Ada 2 ekor buaya yg kelaparan.. Apalah nasib.. Dah jatuh ditimpa tangga.. lagilah takut si hamba Allah ni.. Atas ada harimau bawah ada buaya.. Semakin risau dan takut..

Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yg hamba Allah tu bergayut.. Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak.. Cis, kurang ajar punya tikus.. Alahhhh... cam ner ni.. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai kat atas..Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu.. Cis, lagi satu.. Macam mana aku nak buat ni... habislah jadi mangsa buaya..
.
Berfikir lagi.. Kalau naik kat atas makan dek harimau.. Kalau tunggu tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya.. Macam mana nih... Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba.... terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu.. ....... Bunyi lebah bawa madu..
Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa madu.. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi.. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata..
Hamba Allah tu kata, 'Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni.. Sedapnya.. Subhanallah sungguh sedap ni.' kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg menantinya di bawah

Kalau semua nak tahu...
si Hamba Allah itu adalah kita semua.. Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah..
2 ekor
buaya itu adalah malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti..
Tali yg tempat si hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita kalau pendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita..
Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang sentiasa menghakis umur kita..
Kan tikus tu gigit tali tu..

Madu... madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia.. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada harimau dan buaya tu.. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah.. Waktu susah baru la nak ingat Allah.. Astaghfirullah...

1 minit untuk mengingati Allah

Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih akan:
*SUBHANALLAH
*ALHAMDULILLAH
*LA I LAHA ILLALLAH
*ALLAHU AKBAR
*ASTAGHFIRULLAH
*ucapkan SYAHADAH
* ucapkan SELAWAT KE ATAS RASULULLAH S. A. W.



begitu la sedikit cerita pendek utk tatapan kita bersama.. yg baik dtg dr Allah.. yg buruk dtg dr diri saya sendiri.. salam...

Thursday, July 2, 2009

..after Revenge of the Fallen

agak tepu pala otak aku kali ni.. memikirkan apa yg nk ditulis kali ni.. pas tu aku terpikir nk tulis pasal Transformers.. hehehe.. tp bukan nk ulas filem ni.. tp nk pointkan mengenai kekurangan dan item² yg terlepas pandang oleh team produksi Transformers : Revenge of the Fallen.. sebelum tu aku cite skit excited nya aku masa nk nonton filem ni.. aku berkesempatan nonton filem ni pada hari kedua tayangan dia (25.6).. masa tu time nk balik keje.. aku bajet nk terus ke The Mines utk nonton sbb tau dah mesti tahap koma nya nk beli tiket ni.. apapun, aku rasa baik balik kasi refresh dulu badan ni..

pas solat Asar, aku gerak gi The Mines.. park moto aku terus aku tala ke kaunter tkt TGV.. hehehe.. mmg nampak dh kehangatan filem dr jauh.. aku tgk sorg² pakat beratur beli tkt.. aku pun terus beratur sama.. tgk monitor, jadual tayangan filem ni smua 'FULL'.. apa kejadahnya mcm ni.. tp aku tgk ada beratur gak.. aku pun beratur la dgn muka hidup segan mati x mau.. hehehe.. sampai turn aku.. aku tanya ada x seat utk pukul 8?.. buat muka seposen ni.. cik tu pun kata, jap saya tgk.. bila dia tunjuk ada satu seat baik punya nala side belakang.. huh, pucuk dicita ulam yg dtg.. rembat la aku tempat tu.. tu yg bestnya klu gi sorg klu time mcm ni.. mmg dpt lepaskan diri punya.. pas dpt tkt.. aku pun pusing² The Mines tu sambil window shoppping, buang masa sampai waktu kul 8.. dpt la tgk.. heheh..

ok, mari aku senaraikan beberapa part dlm filem ni yg aku rasa leh dipertikaikan tp Michael Bay buat cite ni mcm perfect jer.. aku x rasa filem ni cacat tp bila some part tu.. rasa mcm tune lari pun ada..

    • 1st, masa intro cite ni.. Fallen turun ke bumi.. dlm intro ni, depa kata Decepticon ni turun nk terminated apa jer benda yg halang hajat diorg utk kuasa kwsn.. masa tu manusia purba udah ada.. mmg dia tunjuk manusia lunyai di tangan robot.. tp dlm realiti, manusia dh pun hidup bertamadun moden.. mana pi saat diorg nk hapuskan manusia dulu kala.. adakah manusia udah tau cara melawan robot masa tu.. ker Autobot penah dtg selamatkan manusia??.. fine klu keturunan Prime tulun manusia.. masa kerabat Prime mati keras nk lindungi Matrix, apsal x jajah dr awal.. knpa harus sembunyi??..
    • Masa percakapan antara sesama NEST ngan wakil US.. apa kebengap la sembang benda confidential n top secret mcm kat mana Megatron bersemadi.. kat mana All Spark kena simpan dibincangkan secara online.. x ke dia tahu yg berhadapan dgn diorg ada high-tech punya mesin.. Sam pun tau jgn guna handpon sbb takut dpt kesan dek Decepticon.. yg keje ngan kerajaan US bukan calang² org cerdik pandai yg gred MIT ntah mende la.. tp benda simple mcm ni leh bodo jer depa..
    • Battle antara geng Megatron vs Prime dlm hutan.. apsal Optimus aje yg ada lwn ngan reramai geng jahat.. mana pi geng baik yg lain.. nk kata Prime mode kete high speed x jugak.. kepala lori jer.. tp sampai dulu jumpa utk lindungi Sam..
    • Fallen suruh Megatron bunuh Prime.. adeh mmg ni aku x leh terima.. adakah Megatron ni bodo.. Fallen x leh bunuh Prime.. Megatron leh bunuh Prime.. sapa kuat skng??.. apsal Megatron yes boss pd Fallen??..
    • dlm cite ni, masa 1st ending movie dulu.. kan ke ada lawan² kat bandar.. dlm realiti mesti benda ni exposed pd masyarakat dunia ada makhluk robot kat planet bumi.. tp dlm movie kedua ni.. manusia mcm x kenal lagi robot tu ada malah mcm x penah tahu wujud insiden pertarungan kat bandar tu.. kan ke dunia tanpa sepadan.. x kan x de berita mcm article, video tersebar sluruh dunia?.. hhmm..

lain x de la kot.. ni yg aku ingat la.. maklum la.. nonton skali jer.. aku pun x tau aku tulis ni leh terima ker??.. hahaha.. minggu ni mcm nk pekena skali lagi jer.. apapun, masa aku nonton cite ni.. aku rasa best jer.. part yg x best tu aku buat pejam mata jer la.. mgkn nk dijadikan cite kan.. klu dak bukan nama Hollywood la.. buat cite nk top jer.. hehehe.. ni aku letak beberapa wallpaper utk dikongsi bersama..