Sunday, July 24, 2011

Antonov AN-225


apakah kapal terbang yg paling besar yg penah korg tgk?.. mesti kebanyak kata Boeing 747, ke Airbus A380.. tp terdapat dua pesawat yg lagi besar, yg jarang² kita dpt lihat.. iaitu Antonov AN-225.. nickname - Mriya, sebuah pesawat kargo, milikan dr Ukraine, Antonov Airlines..
dan sbelum tu - Hughes H-4 Hercules, dibina pd thn 1947 oleh Hughes Aircraft..

sejarah Antonov bermula pd zaman Soviet Union aka USSR pd tika tu.. dibina atas tujuan utk transporst pesawat angkasa lepas Soviet - Buran.. Buran ni lebih kurang serupa mcm siri Space Shuttle US - Columbia, Discovery, Challenger, Enterprise, Endeavour dan Atlantis.. siri persaingan menjelajah angkasa lepas antara USA & USSR amat menarik.. perlumbaan utk ke bulan, mempertingkatkan teknologi sedia ada waktu itu, dan lain² amat menjadi perhatian umum pd waktu tu..



AN-225 & Buran

Antonov adalah hasilnya.. mengantikan Myasishchev VM-T, pada awal pembuatan.. objektif awal utk membina 2 buah Antonov tetapi hanya 1 sahaja dpt disiapkan oleh Soviet kerana zaman kejatuhuan USSR bermula dan perbehentian program angkasa Buran, dan kini.. pemilikan pesawat mega ni adalah sepenuhnya pd Antonov Airlines,Ukraine bekas sisa² USSR.. enjin pesawat ini dibuat oleh sykt. Ivchenko-Progress ZMKB.. dikhabarkan, Antonov kedua telah pun direka bentuk smula ciri² nya sperti design smula ekor pesawat menjadi sperti pesawat biasa, mempunyai pintu belakang cargo, penstrukturan smula bhgn cargo.. kerja² sambungan smula projek tu dilakukan pd thn 2006 namun terkandas hingga thn 2009 dan shingga kini ia tertangguh kerana peruntukan kewangan terhad.. tetapi klu ada sesapa mahu menyumbang, kerja² ini akan dijalankan smula dan Antonov ke-2 mgkn akan menjadi kenyataan..


September 2008


in 2010.. dh cat jalur bendera Ukraine..



di Manchester Airport, Proses pemunggahan cargo - thn 2006.

R35 Skyline_GTR eksiden

tahukah korg, harga sebuah R35 Skyline GTR kt Malaysia?.. merujuk pd web Mudah.my - harganya likungan RM390,000 > 500,000.. huhuhu.. berjanggut la klu ak nk guna kete ni.. dan klu kat Mudah.my - harga mcm tu leh beli rumah yg selesa di sekitar kota K. ill ni..

kat sini ak nk citer keter R35 yg semahal mcm tu eksiden di jalan Ampang baru² ni.. dan sapa yg bawa keter tu?.. sorg jockey keter hotel kot.. warga Bangla.. ulang suara, warga Bangla.. haha.. dia punya naik minyak sampaikan sangguh test drive keter tu dan kesudahannya.. eksiden..

owner keter tu tidak diketahui siapa, tp konfem.. meratap abih ngan trajedi yg berlaku pd R35 dia.. sanggup ker dia nk repair lagi, bulan² ansuran keter tu nak kena bayar juga.. mana dia nk cari mamat bangla yg dh rosakkan R35 dia?.. kt Malaysia ni, lain² yg aku tahu mampu milik keter ni ialah jagoan Badminton Malaysia, Datuk Lee Chong Wei.. dia mmg syg keter tu.. ingat lagi masa 1st car dia tayang sblm dia top of da world, keter Waja.. kat mana skng ni Waja tu..

ok, lihat la gmbr² aksi selepas kejadian..

ehem.. ni gmbr hiasan.. keadaan semasa sebelum kejadian..



Saturday, July 23, 2011

History Robert_Kuok Supreme


£3 billion aka USD$4.5 billion aka RM13.38 billion.. itu adalah angka yg dibayar oleh billionaire Malaysia.. x lain x bukan ialah Robert Kuok.. perrrgghhhhhhh....

bayar apa?.. haaa... aritu aku baru je citer hal Roman Abramovich nk tawarkan kapal mewah dia utk disewa.. tp Robert pasti kali ni membuatkan Roman terdiam sejenak memikirkan hal ni.. History Supreme, ini la nama yg diberikan pada sebuah kapal yg berharga RM13 Billion milik Robert Kuok.. Eclipse Roman pasti tiada tandingannya lagi.. mengapa?..

menurut laporan Daily Mail dr UK, Kuok yg memiliki kemewahan kekayaan sekitar USD$12.5 billion bersamaan RM37.2 billion itu adalah bakal pemilik kapal mewah tersebut dr Malaysia.. Kuok adalah pengasas kepada Kumpulan Shang-ri La Hotel yg beroperaso seluruh Asia.. selain dr kekayaan sumber dr dunia perhotelan, dia juga menumpukan bisnesnya pada Wilmar, syarikat minyak kelapa sawit terbesar dunia yg tersenarai di bursa saham..

berbalik pada citer kapal History Supreme milik Kuok, kapal tu mengambil masa selama 3 tahun utk disiapkan.. Keseluruhan badan kapal History Supreme dari dasarnya sehingga ke bahagian dek termasuk ruang makanan, rel dan sauh disalut emas padu.. Bilik tidur utamanya dihias mewah dengan menggunakan logam platinum dan menampilkan dinding bertatahkan sejumlah batu meteor serta artifak prasejarah seperti tulang dinosaur ganas, T-Rex.. Kapal History Supreme merupakan hasil kerja tangan pembuat hiasan emas terkenal dari Liverpool, Stuart Hughes yang mengambil masa tiga tahun untuk menyiapkannya.. mmg kelas la.. superb hasil kerja tangan depa..

tp dr pemikiran akal ak la.. klu org dh tau, kapal ni penuh ngan besi, batu meteor, logam platinum & emas padu.. tu belum lagi aksesori² mewah mcm iphone, laptop, LED, & lain².. mesti kapal ni 'hot' di perairan jika ia beroperasi.. maka lanun² akan sedia maklum kapal ni mmg berbaloi klu dirompak.. aku x tahu sama ada kapal ni sedia ada unit pertahanan dalaman atau kecemasan jika berlaku perkara x diingini.. x mcm Eclipce Roman yg siap ada peluru pepandu & set kapal selam lagi.. tp mungkin hal ni pihak Kuok sedia maklum kot.. ker terlepas pandang..


Friday, July 22, 2011

Camouflage US_WWII

masa perang dunia ke-2.. masa Nazi tgh mencanak naik, masa Matahari ufuk timur mula bersinar nan ganasnya.. USA selaku benua besar yg ketika tu merasakan perlu bangkit sebelum mereka menjadi mangsa pakatan² jahat ni, mula merancang utk memperkuatkan kemampuan ketenteraan mereka.. Lockheed Corporation, sebuah company ketika tu yg membina dan membekalkan pesawat utk peperangan ketika itu.. dan skng, ia adalah salah satu company yg berjaya dgn projek mega bersama angkatan tentera US.. projek mereka antaranya membekalkan F-117 Nighthawk, C-130 Hercules, C-5 Galaxy, F-16 Fighting Falcon dan pelbagai lagi..

tahukah korg, ketika tu.. kilang Lockheed menggunakan penyamaran demi mengelak intipan dr udara oleh pesawat musuh.. haa.. amat menarik masa tu.. satelit ngak ada, Google map ngak ada.. jd aktiviti intipan dilakukan menggunakan cara konvensional.. ye ye la aku ni pun.. haha.. lihat la gmbr di bawah kilang Lockheed pd tika tu..

atas ni kilang tu sbelum 'henshin' ke rupa yg lain.. haha..
kt bawah adalah kilang selepas proses 'henshin'...



Pin_Up

kome tahu dak.. sebelum adanya Playboy.. sebelum adanya Mangga.. dulu² cara nk pamer wanita seksi utk santapan halwa mata lelaki zaman tu adalah lukisan pin-up.. kamera time tu mahal nk beli, klu ada pun.. bab nk mencetak lak satu hal.. kos nya mahal, lagi² klu nk print pin-up berwarna.. satu lagi, Adobe Photoshop pun x wujud lagi time tu.. haha..

berbekalkan bakat semulajadi, menerusi sang pelukis.. gambar² memula diambil ngan kamera hitam putih ngan pose² tertentu.. pas tu diberi pada pelukis, menggunakan imaginasi yg ada.. depa lukis smula ngan idea dan kemahuan produksi sedia ada.. maka jd la pin-up superb, cute & sexy.. kome tgk la sendiri kat bawah..

Wednesday, July 20, 2011

Eclipse Roman_Abramovich

anda rasa ada banyak duit, tak tahu nk buang ke mana?.. baru menang loteri ratus juta RM? tak tahu nk buat apa?.. ni ada cara teman nk kasi.. amik tiket biz kelas, terbang ke London.. hubungi Roman Abramovich.. hehe.. dia tgh offer sesiapa nk sewa kapal persendirian dia, Eclipse..

Bilionaire ni boleh kasi & menyewakan pada sesiapa yg berminat jika angka £ 1.25million seminggu dituruti.. ini kemahuan Roman, non-negotiable..haha.. kapal yg dibeli pd harga £ 750 juta tu mempunyai kepanjangan 560 kaki, meletakan ia sbagai kapal persendirian terbesar atas muka bumi..

apa yg buat dia mahal?.. 1st, ia sendiri mempunyai sistem pertahanan peluru berpandu sendiri dan submarine pada bawah kapal ala2 citer James Bond jika memerlukan utk melepaskan diri dr pihak musuh.. sewa ni juga termasuk ngan kakitangan kapal seramai 70 org, dua tempat heli mendarat, 2 kolam renang, gimnasium, sauna dan kedai salon rambut pun ada.. dan lagi, ada 15 kabin utk 30 tetamu, kesemua dilengkapi keperluan bilik yg mewah termasuk bilik air..


kos tahunan utk menyara kapal mewah Roman ni,
£ 50 juta....