Monday, December 28, 2009

Highway Star


salam & apa kabar kwn² smua.. hope korg sihat sejahtera.. kali ni aku nk menulis satu cite mengenai satu movie yg aku baru jumpa minggu lepas.. klu ikut release date dia, thn 2007 dr Korea.. tajuk dia, Highway Star..

mengisahkan sorg lelaki punya impian mendalam utk kembangkan muzik rock yg dia minat sesangat.. apapun, segala nya berubah bila dia berjumpa ngan sorg pencungkil bakat nyanyian.. pas tu pulak, disuruhnya bawa genre
Trot (korg penah dgr ke irama ni?..).. udah la x minat dipaksanya pulak.. dan lagi, ada plak dia bertopeng mcm pengusti WWE, Mysterio.. hahaha..

dlm itu, mcm² la adegan yg buat aku rasa terhibur bila layan filem Korea ni.. lagu tema dia,
Goodbye Bridge pun best.. aku suka.. filem ni pun aliran dia komedi romantik.. mmg layan.. jd pada korg yg belum tgk.. try la tgk.. mana tau korg terhibur kan.. bait² lirik lagu dia menyentuh perasaan..

"satu-satunya fikiran saya pada ketika itu..
ialah saya tidak dapat menyeberangi jambatan ini..
dengan langkah yang berat, saya menyeberanginya..

saya asyik berpaling kepala..
untuk tengok kamu yang berada di sana..
tapi seperti si bodoh, saya tidak dapat hentikan kamu..

di hujung...
di jambatan ini, kita saling memanggil nama..
tapi jarak antara kita, terlalu jauh..
untuk mendengar percintaan kita..

baik kita hancurkannya..
jadi kita tidak akan bertemu lagi..
ia menyakitkan hati, semasa memikirkannya
percintaan kita yang sia-sia.."





Wednesday, December 16, 2009

Bercinta - Berguna - Bertangkap??..

hahaha.. tgk tajuk pelik bebenor teman tgk.. pagi² aku ushar paper kosmo.. ada cite pelik hal² binatang kat dunia.. kita mulakan yg 1st


Monyet jatuh Cinta pada Ayam..


wah wah wah.. ni baru dikatakan cinta itu buta.. ayam betina skng leh bujet jual mahal dh pd ayam jantan yg berlagak sombong tu.. knapa?.. sbb pesaing² ayam betina skng x mengira darjat atau keturunan dh.. hahaha..

al kisah nya kat Lumajang (mgkn kat area indonesia kot), cinta pelik tp benar ini bermula ngan sorg penduduk bernama Ali Murtadi mula membela sekor monyet liar.. memula liar.. elok cukup sbulan, jinak la ia, hahaha.. kejinakan nya terselah ngan bakat terpendam mampu menghasilkan tarian gelek(wah wah wah.. ni mesti kerap nonton vcd Inul)..


bila monyet ni mengoyangkan diri nya ke kiri dan ke kanan.. ada la mata yg memandang.. bukan si gadis.. tetapi.. jeng jeng jeng.. si ayam betina.. muahahaha.. stiap kali monyet ni memperagakan tarian gelek nya.. ayam ini akan dtg menyaksikan buah hati nya berdansa(ayam ni bila nk join nari skali?.. leh la apply sehati bedansa kat Malaysia).. adegan kemesraan monyet dan ayam ini menjadi tontonan ramai penduduk ngan aksi pelukan erat dan ciuman mesra.. wah.. indah nya dunia.. sama² kita doakan kebahgiaan ini..



Sotong dengan tempurung nya..


haa ni pun kisah kat indonesia lagi.. cite ni dikesan kat belah Sulawesi nun.. para Saintis berjaya mengesan tabiat luar norma seekor sotong pabila mengunakan Tempurung Kelapa(
bukan kepala yer..) utk dijadikan tempat berlindung.. mgkn melihatkan rakannya, umang² bertukar² cengkerang utk kelihatan fancy dan bergaya.. Sotong yg x pernah dlm keturunan dia guna mende alah lain utk berlindung, terjumpa tempurung di dasar perairan lautan lalu dijadikan tempat berlindung..




Bertangkap Udang Karang Gergasi..

sorg rakyat Britain Simon Sharp(
yg pasti bukan sepupu sepapat Simon Cowell) yg juga nelayan dengan hanya mengunakan pukat, berjaya memerangkap seekor udang karang yg bersaiz agak luar biasa di kwsn perairan Devon.. Sharp dengan mengunakan kamera telepon bimbitnya merakamkan aksi kenangan manis bersama isteri tercinta dan jua undang karang tu..

menurut si penangkap, dia lepaskan semula udang tu ke laut kerana khuatir udang tu x mampu hidup lama di darat.. jd dia lepaskan je.. dia menambah, udang ni pun klu dimasak style apa pun.. isi dia tetap liat kerana dah berusia.. dengan bahasa lebih sedap, udang veteran..


Mr. Udang.. smile....

pakar ada mengeluarkan pendapat udang karang ni, mampu memotong tangan manusia dgn sepasang penyepitnya aja yg bersaiz panjangnya 35 sentimeter dan 15 sentimeter lebar.. huhu.. dasyat giler.. mgkn udang tu x potong tangan Sharp dan isteri selepas minta izin ngan udang ni hanya utk bergambar pas tu lepaskan dia smula.. udang(umur mgkn dlm 100thn) tu pun kata ok aku x potong tangan korang.. hahaha..

untuk rekod, Udang karang paling besar pernah direkodkan memiliki berat hampir 20 kilogram dan panjang 1.06 meter. Ia ditangkap di perairan Kanada pada 1977..

Wednesday, December 2, 2009

Raya Korban

Assalamualaikum kwn² smua.. hope korg kat luar sana sihat² sejahtera bersama dgn yg tersayang.. sory la entry kali ni lewat skit.. tp utk kongsi cite ngan korg la.. bebaru ni aku berkesempatan mengikuti ibadah korban ngan menumbangkan seekor lembu.. lama gak aku x ikut tumbangkan lembu ni.. seingat aku, waktu sekolah menengah dulu la.. tu pun x ingat time bila..

korban kali ni dibuat oleh keluarga aku sendiri.. plus masuk gak bhgn oleh abg pupu aku buat untuk anak² dia yg kecik cute tu.. seawal pagi khamis aku bertolak dr kL ke kg aku di ipoh, alhamdulillah.. pagi dlm perjalanan tu aku dok takut hujan je, sbb musim hujan kan tp sepanjang jln.. skit hujan pun x turun.. aku bawa moto laju pun x, slow pun x.. klu jumpa LC, aku cucuk angin gak blakang dia.. hehe.. tp mana thn minyak wei.. x main lama ngan LC..

pastu mlm skit lepas tunggu adik aku yg keje shif siang balik.. terus kami berarak plak ke kg ayah aku kat Sg. Setar, Nibong Tebal.. huu.. kete mlm tu leh kata byk gak la.. nk speed kdg² je boleh.. sesampai je kat kg.. huu.. satu khemah dh naik kat laman rmh n kete saudara dh siap parking baik punya utk nampak teratur.. maklum la, masing blk ngan kete..

ok kite terus pd korban, ptg jumaat tu.. kami smua adik beradik ayah, sepupu sepapat smua pegi tempat nk sembelih lembu.. ku pikirkan nk sembelih kat kg.. rupa senang pegi buat kt tempat dia je.. sbb pikir byk kemudahan.. ptg pas asar, tunggu tukang sembelih.. pakat² la amik posisi nk tumbangkan lembu.. aku tolong niatkan mak dan adik pompuan aku yg x dpt dtg.. keje nk buat benda ni x leh kesian.. niat mesti utk korban.. kang lembu tu x kenal kita kat akhirat plak.. hihi..

ok, jom layan gmbr je..

Tempat lembu² berkampung..


"Wuuii.. apa tgk²?.. nk kena sondoi habaq mai.."





nk habaq mai la.. brader ni mmg cekap la..
dia sorg je leh lapah mcm ni tabik spring la yob..




ayah ngan adik aku tolong.. tolong tgk jer.. hihi..