Wednesday, December 16, 2009

Bercinta - Berguna - Bertangkap??..

hahaha.. tgk tajuk pelik bebenor teman tgk.. pagi² aku ushar paper kosmo.. ada cite pelik hal² binatang kat dunia.. kita mulakan yg 1st


Monyet jatuh Cinta pada Ayam..


wah wah wah.. ni baru dikatakan cinta itu buta.. ayam betina skng leh bujet jual mahal dh pd ayam jantan yg berlagak sombong tu.. knapa?.. sbb pesaing² ayam betina skng x mengira darjat atau keturunan dh.. hahaha..

al kisah nya kat Lumajang (mgkn kat area indonesia kot), cinta pelik tp benar ini bermula ngan sorg penduduk bernama Ali Murtadi mula membela sekor monyet liar.. memula liar.. elok cukup sbulan, jinak la ia, hahaha.. kejinakan nya terselah ngan bakat terpendam mampu menghasilkan tarian gelek(wah wah wah.. ni mesti kerap nonton vcd Inul)..


bila monyet ni mengoyangkan diri nya ke kiri dan ke kanan.. ada la mata yg memandang.. bukan si gadis.. tetapi.. jeng jeng jeng.. si ayam betina.. muahahaha.. stiap kali monyet ni memperagakan tarian gelek nya.. ayam ini akan dtg menyaksikan buah hati nya berdansa(ayam ni bila nk join nari skali?.. leh la apply sehati bedansa kat Malaysia).. adegan kemesraan monyet dan ayam ini menjadi tontonan ramai penduduk ngan aksi pelukan erat dan ciuman mesra.. wah.. indah nya dunia.. sama² kita doakan kebahgiaan ini..



Sotong dengan tempurung nya..


haa ni pun kisah kat indonesia lagi.. cite ni dikesan kat belah Sulawesi nun.. para Saintis berjaya mengesan tabiat luar norma seekor sotong pabila mengunakan Tempurung Kelapa(
bukan kepala yer..) utk dijadikan tempat berlindung.. mgkn melihatkan rakannya, umang² bertukar² cengkerang utk kelihatan fancy dan bergaya.. Sotong yg x pernah dlm keturunan dia guna mende alah lain utk berlindung, terjumpa tempurung di dasar perairan lautan lalu dijadikan tempat berlindung..




Bertangkap Udang Karang Gergasi..

sorg rakyat Britain Simon Sharp(
yg pasti bukan sepupu sepapat Simon Cowell) yg juga nelayan dengan hanya mengunakan pukat, berjaya memerangkap seekor udang karang yg bersaiz agak luar biasa di kwsn perairan Devon.. Sharp dengan mengunakan kamera telepon bimbitnya merakamkan aksi kenangan manis bersama isteri tercinta dan jua undang karang tu..

menurut si penangkap, dia lepaskan semula udang tu ke laut kerana khuatir udang tu x mampu hidup lama di darat.. jd dia lepaskan je.. dia menambah, udang ni pun klu dimasak style apa pun.. isi dia tetap liat kerana dah berusia.. dengan bahasa lebih sedap, udang veteran..


Mr. Udang.. smile....

pakar ada mengeluarkan pendapat udang karang ni, mampu memotong tangan manusia dgn sepasang penyepitnya aja yg bersaiz panjangnya 35 sentimeter dan 15 sentimeter lebar.. huhu.. dasyat giler.. mgkn udang tu x potong tangan Sharp dan isteri selepas minta izin ngan udang ni hanya utk bergambar pas tu lepaskan dia smula.. udang(umur mgkn dlm 100thn) tu pun kata ok aku x potong tangan korang.. hahaha..

untuk rekod, Udang karang paling besar pernah direkodkan memiliki berat hampir 20 kilogram dan panjang 1.06 meter. Ia ditangkap di perairan Kanada pada 1977..

No comments: