Wednesday, January 7, 2009

::Nasib Palestin, Boikot sekutu US::


sayu n sedih la ngan keadaan sedara kita yg berada kat tebing barat sana.. saban hari berita kedayusan Israel menyerang tanah air Palestin tanpa sedikit pun rasa simpati pd masyarakat skeliling yg sememangnya x de daya utk serang balas.. yg malang, kaum hawa n kanak² yg x tau erti apa² n x berdosa menjadi mangsa bedilan bermcm jenis senjata dr hujung jari Israel.. Bush lahanat plak, leh sokong baik punya.. mmg sepatutnya sepatu yg dilemparkan wartawan Iraq tu patut kena tepat pada muka dia.. tp tu smua kuasa Tuhan.. mgkn ada sebab Dia kasi Bush dpt elak kasut tuh.. mgkn ada hikmahnya..

come on la negara arab smua.. awat la hangpa jd pak kaduk berbadan tembok.. langsung x amik peduli rakyat Palestin pun.. aku kadang² terpikir.. abih² bodo pun la negara arab tu klu tunduk sangat ngan Israel ngan Amerika.. korg amik la rakyat² Palestin ni jd warga negara korg.. kosongkan la Palestin tu, kasi la pd Lahanat Israel yg muka x malu tu.. dasar perempat, tikam blakang Palestin.. depa nk tanah, kasi la.. tp selamatkan la sedara depa sendiri.. n klu ada ikhtiar dr Malaysia, buat la mcm kita penah buat kat rakyat Bosnia.. terbangkan dr bumi Serb, kasi pelindungan kat negara kita sendiri.. 

aku dah x sanggup la dgr cite ngarut Hamas ngan Fatah ni.. sbb depa ni la, bumi Palestin tergadai.. dok tau Israel tu kuat.. awat la depa ni x leh bersatu utk sama² diri sendiri di bumi sendiri.. ni dok sibuk ngan ideologi masih yg angkat x sampai tinggi mana, nk letak x de tanah nk letak.. dr korang tembak sesama sendiri, baik korg ramai² tembak askar Israel.. yg derita rakyat korang sendiri gak.. nk mati syahid pun biar la kena pd tempat dia.. syahid berperang sesama sedara Islam sendiri?.. atau Syahid berperang ngan laknat Israel yg berbaloi?..

mgkn aku ni berckp mengikut emosi aku.. x tau hujung pangkal n situasi gelora politik di sana.. tp kita di beri akal, pikir la sendiri.. x leh pikir sorg², ada beribu rakyat kat sana.. berpikir la sama² mcmane nk selesaikan masalah ni.. aku x leh la tgk surat khabar Utusan arini, gambar kanak² tertimbus dlm runtuhan perang.. tinggal kepala jer yg nampak.. aduh, Ya Allah.. sesungguhnya aku x sanggup lihat insan seagama ku di pelakukan begitu.. Tunjukkan la mereka jalan keluar, selamatkan la umat Islam Palestin..

sempena itu kwn².. abih lemah² kita, berdoa selain memboikot barangan barat adalah jalan nya.. cuba la daya korang elak beli barang dr negara barat.. x dpt angkat senjata pun, x hulur duit kita pd barang barat pun jadi la kita dlm menolong sedara kita kat sana..
Syarikat : Phillip Morris 
Produk : Rokok dan Makanan 
Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector's Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince 

Syarikat : Coca-Cola - McDonalds - Burger King - Pizza Hut - KFC 
Produk : Minuman Jenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper 

Syarikat : Nestle 
Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby, Nescafe, Maggi, Buitoni, Nestea, Friskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips 

Syarikat : Disney 
Produk : Disneyland, Euro-Disney, Jenama Disney, Kartun 

Syarikat : Delta Galil Industries Ltd. 
Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut 
Jenama : JC Penney , Carrefour, Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca 

Syarikat : Nokia 
Produk : Telekomunikasi 

Syarikat : Danone 
Produk : Makanan, minuman dan biskut 
Jenama : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob biscuits, Danone yogourt, HP foods, LEA & PERRINS, Sant, Galbani, Danao, Danette 
 
Syarikat : Johnson & Johnson 
Produk : Kesihatan 

Syarikat : Revlon 
Produk : Kosmetik 

Syarikat : AOL Time Warner Produk 
Media Elektronik dan Cetak Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine 

Syarikat : L'Oreal 
Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson 

Syarikat : Intel 
Produk : Perkakasan komputer 

Syarikat : Estee Lauder 
Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila 

Syarikat : News Corporation 
Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins 

Syarikat : Kimberly-Clark 
Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex 

Syarikat : Procter and Gamble 
Produk : Kesihatan, sabun, syampu 
Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action500, Bonux, Mr Clean 

HASBRO - Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger 

GILETTE - Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman 

COLGATE PALMOLIVE - Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic 

Haagen Dazs, Ben & Jerry, CAMPBELL, Kellogg's, Canderel, Levi's, Raid, Heinz 

bilangan barang yg terlibat hampir keseluruhan mmg kebanyakan kegunaan kita seharian. jd buat la abis daya utk elak belian barang ni.. dr satu sudut, artikel ni mgkn korg pikir aku cuba menjatuhkan imej koperat sykt² ni utk sesuatu kepentingan.. tp bg aku klu barang tu sahih dr US, apa salahnya kita kasi sign kat US bahwa kita menentang tindakan, kelakuan dan cara United State of America dlm mengendalikan perihal Isu Palestin yg berat sebelah.. 

di saat berlaku pengeboman di World Trade Center, Islam disalahkan.. kota London dihuru harakan, Islam dipersalahkan.. Mumbai bermandi darah, Islam disalahkan.. abih bila Israel bunuh banyak² nya rakyat Palestin dan semakin hari bertambah bilangannya.. siapa yg salah??... 

No comments: