Wednesday, April 8, 2009

Pengucapan Awam : Virus Autorun.inf




Hadirin hadirat sekalian.. beradanya saya di sini.. adapun, utk berkongsi bersama² dgn tuan² dan puan² di mana terdapat satu kehadiran yg ada ketikanya.. membuat kita tidak rasa selesa.. dengupan jantung tidak la sekata.. terasa nk order teh ais pun ada.. hehehe..

amcm aku punya starting.. skit ari aku nk kena buat pengucapan awam ni.. kena berlatih skit.. apa yg ko merapu ni.. ok.. sini aku nk kongsi skit tips yg keberangkalian berlakunya kejadian ini pada diri korg mmg selalu la.. terutama yg memiliki alat yg bernama PenDrive or ThumbDrive..

penyakit di mana anda dapati terasa mcm kena virus pun ada.. tp mcm biasa, di mata jika efek dia x nampak.. korg lanyak jer smcm pendrive korg.. asal leh guna udah kan.. sbenarnya, penah anda perasan..


sblm kena efek ni, bila korg cucuk pendrive korg pd pc.. icon dia seperti sbelah gmbr tu.. pabila efek virus yg dikenali 'autorun' meresap masuk ke pendrive itu.. maka terhasil la tindakbalas di mana jangkitan virus itu bermula(berubah rupanya kepada icon folder).. wah wah wah..

kekadang bila double klik pas tu pun x leh nk buka.. kuar la error kan, katanya x leh nk buka.. haaa.. lagi la pas tu tertanya, rosak ke pendrive aku ni?.. apsal x leh buka.. perkara ni byk berlaku bilamana kurangnya kesedaran tatacara pengguna gajet ini dgn betul.. hehehe..

tp sebenarnya kita guna tu dh betul.. mana ada sesapa saja nk benda tu nk kena virus kan.. bukan salah ibu mengandung.. ah sudah...

jd saya ada caranya utk mengatasi masalah ini, cuma anda perlu cuba sendiri cara yg saya beri ini utk panduan hadirin hadirat yg dirahmati sekalian.. memula..

  1. Klik start dan pilih ‘Run’
  2. Taipkan gpedit.msc
  3. Pilih ‘Administrative Template‘ di Computer Configuration
  4. Lihat sebelah kanan, kemudian dwi-klik ‘System
  5. Cari ‘Turn off Autoplay‘ dan dwi-klik ia
  6. Di tab Setting, anda pilih ‘Enabled
  7. Di bawahnya anda pilih Turn off autoplay on: ‘All drive’
  8. Pilih ‘Ok‘ dan restart komputer anda


langkah² kita amik ini, lebih bersifat pd perancangan mengelak dr perkara berulang di kemudian hari.. jd bagaimana pulak bilamana pendrive yg sedia ada kita nk guna n nk cucuk masuk ke PC kita pas tu??.. hehehe.. jgn risau.. perkenalkan satu software.. untuk hang pa diluar sana.. hanya yg terbaik dr ladang.. "Autorun Eater"

"Klik sini"

yg ini korg kena download dulu dr "Klik sini" tu.. pas tu install mcm biasa.. bilamana korg start guna pendrive yg ada efek autorun.. dia akan kuar ini..


haa.. x reti² lagi.. klik la remove autorun.inf dan dia akan buang virus x diundang itu jauh dr pendrive anda.. nk lebih terkesan lagi.. scan la pendrive anda dgn antivirus(kerap² la update sama ya) agar lebih bersih lagi bersih sebersih minyak seri murni.. melalui 2 peringkat saringan utk mengawal mutu dan keunggulannya..

rasanya, cukup la masa 5 minit yg diberikan utk sesi pengucapan awam ini.. terima kasih pada tuan punya majlis kerana memberi saya peluang utk berucap.. pd hadirin hadirat dirahmati sekalian.. harap dpt la tuan² dan puan² mencuba resepi ini demi kebaikan dan prestasi semasa PC anda.. di sini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan setinggi penghargaan pd Kill-Vearn kerana dia dpt la saya mengilhamkan karya saya kali ini.. ada apa lagi nk ckp?.. hmmm.. dh la kot..

"Daun selasih, Daun ketum..
Sekian, terima kasih.. Assalammualaikum.."




5 comments:

Ejoy said...

wah wah... ilmu baru ni... tapi ilmu tutorial x dpt lagi hehehehehhe

Rjuna said...

Aku tak pernah kena lagi virus ni sebab mmg berjaga-jaga, memang tak bukak secara terus

ok aku sedut autorun eater tuh, mana tau ada dlm pendrive aku kan, tq apek

terbaik dari ladang mak cik timah ni

H+zizy said...

Wah thanx bro. Aku selalu ner virus ni sama dengan virus 'kido' (WTF nyer nama ntah)-infected dari PC ofis, biasa le orang main cocok & eject jer..

Cion said...

Bagus tutorial tuh.. keep up good work bro.. Boleh la share2 cara analisa virus ni..hehe.. dah ampat tawun wa tinggal ini virus analisis ni.. kalau hang nak serius research pasal virus, worm, trojan, rootkit.. hang install la nephentes..

r i J a L said...

Cion.. ehh.. ko dh jauh menbuat jangkaan.. aku biasa² ajer.. aku bukan penganalis virus.. huhuhu

anyway thanks kata² semangat ko.. aku amat hargai.. ni utk kwn² gak.. kongsi maklumat ngan ilmu yg aku ada.. tu ajer..