Wednesday, April 29, 2009

Kursus Induksi 1/2009 - JPWP


kali ini, aku nk bercerita tentang satu kursus yg baru saja aku hadiri.. sbg penjawat awam yg dilantik dlm perkhidmatan awam.. semestinya sesapa yg berkenaan akan dikenakan menghadiri kursus induksi bagi membolehkan mereka mengesahkan jawatan diorg dlm perkhidmatan.. selain tu ada 2 lagi perkara yg kena diorg buat iaitu menghadiri BTN atau Biro Tatanegara dan peperiksaan pengesahan jawatan...
tarikh 13hb April aku kena melaporkan diri ke JPWP utk berhimpun reramai utk bergerak ke Hotel Seri Malaysia, Bagan Lalang di sepang di mana tempat kursus diadakan.. utk sekolah aku jer.. aku pegi x keseorangan.. 2 org kakak(kak Romlah ngan kak Suriana) dr jawatan pembantu murid dr sekolah tempat keje aku turut serta dlm kursus yg sama..

aku sampai kat jabatan jer.. org dh ramai dah.. mak aih bersemangat diorg dtg awal.. klu ikut kertas, kena kumpul kul 10.30pg.. aku sampai kul 10.20.. sbb aku tau x semestinya bertolak ikut masa yg ditetapkan.. aku sampai jer baru sejibik bas jer yg ada yg sepatutnya 3 bijik smuanya.. hehehe.. kan ker kena tunggu lagi jawabnya..
sampai jer situ.. aku cari kakak² dr sekolah aku dulu.. hahaha.. jumpa pun.. sembang skit lebih kurang ngan depa sambil nunggu bas yg lain dtg.. pas tu ada la aku jumpa sorg brader yg ikut sama kursus kali ni.. nama dia Rizal, berborak panjang gak la aku ngan dia masa nunggu bas.. ikut list nama kursus kali ni, ada 13 org jer lelaki dr 98 peserta yg lapor diri.. bygkan kami si kumbang ni ngan bunga² yg lain.. hahaha.. tp kebanyakan bunga yg ada.. sudah pun dimiliki dan ada juga dah kena cop utk disunting.. hehehe..


bas pun dtg, satu demi satu.. semua pun mula la memilih bas utk gerak ke destinasi seterusnya.. wah wah wah..
utk pengetahuan korg, Kursus Induksi yg aku pegi ni adalah utk kali kedua.. sblm ni aku dh penah gi dah Induksi under JPA yg diurus oleh INTAN (Institut Tadbir Negara).. bila aku hubungi ketua Induksi JPWP kali ni, Pn Neseem utk menyatakan yg aku dh penah pegi.. dia kata kena gi gak sbb yg ni kursus bawah jabatan.. cuma BTN jer aku je skip sbb mmg aku penah gi dulu masa ngan INTAN.. BTN aku dulu buat kat Ulu Tiram, Johor.. BTN yg group kali ni di buat kat Shah Alam.. nasib gak la aku lepas BTN ni.. dh la Induksi buat kali kedua.. klu BTN buat skali lagi, hai letih la..

itu dia.. acara isi air dlm botol masa sukaneka.. ingat bebudak jer main..
mak budak pun main woo..


para penonton.. bapak² ibu² yg ada di sini..


hari senin tu, sampai je bagan lalang, smua dibagikan bilik pas tu rehat² diri.. mlm tu baru start bagi taklimat sepanjang kursus yg bakal dilalui nanti.. hhmm.. sudah tu, balik tdo la kat bilik.. pagi esoknya.. program dimulakan ngan Pembangunan Diri dan Latihan Berkumpulan.. haa.. masa ni la diri kita lebih dkt ngan peserta kursus yg lain.. dr x kenal.. trus kenal beberapa org.. yg lelaki ni x de masalah la bg aku nk kenal.. mmg skit sgt orgnya, 13 jer.. yg pompuan ni la yg jenuh aku nk ingat.. last² masa dlm kumpulan, baru la aku kenal ahli kumpulan aku yg pompuan.. ada yg kakak².. ada yg adik² jugak.. hehehe.. tp aku panggil smua sama jer 'kakak' sbb aku ni x de kakak.. anak sulung.. smua aku pukul rata panggil kakak.. hahaha.. kak Romlah pun satu kump ngan aku..

sesi program pd kursus baki sepuluh hari seterusnya, terisi ngan ceramah mengenai perkhidmatan awam, Perbendaharaan, Dasar-Dasar Kerajaan, Integriti dan swaktu ngan nya utk memperkemas kini kitorg sebagai penjawat awam.. hehehe.. byk² ceramah ni mmg buat aku kekadang malas nk dgr.. tp klu x dgr pun x leh gak.. kang nk exam x tau jawapan plak.. menadah aje la telinga aku ni dgn ceramah tu smua.. ada tu masuk telinga kiri, kluar telinga kanan.. hai.. layan jer la.. lagi satu, acara favourite dan menarik perhatian ramai - Pengucapan Awam.. hahaha.. yg ni paling org kekadang mcm nk pitam pun ada.. Pengucapan Awam ni adalah kena berucap depan org ramai ngan teks yg dipilih dan disediakan oleh peserta sendiri.. bermula ngan nama huruf A hingga Z.. sorg demi sorg naik bagi PA.. aku pun x terlepas gak benda ni.. aku pilih tajuk yg senang nk goreng iaitu, Pemanasan Global.. hohoho.. mlm sbelum aku nk berucap tu.. aku berlatih.. mmg out la.. gabra satu mcm jer.. huuu.. pagi bila aku nk berucap.. ntah mcmane, lepas aku selawat ngan baca doa byk kali.. naik atas stage jer utk berucap.. mcm senang jer time tu.. sampaikan masa yg aku amik pun dh terlebih-lebih.. marah org kat aku.. hahaha.. idea datang mcm air.. aku sedap jer mengoreng..

tuh dia.. nin dia.. gelek lagi yuh.. aahhh..


haa.. ni dia.. aku yg berhormat sedang berucap..

aktiviti buang tabiat aku sepanjang aku gi Induksi ni.. 1st, x penah² aku layan tv kat umah.. kat sana aku leh layan tv plak.. drama time petang, MATAHARI.. hahaha.. cite pasal gadis kampung yg kawin ngan lelaki ber ada dr bandar.. leh kata tiap² ari aku ikuti drama ni kat TV3.. balik dr Induksi jer.. abih.. terputus aku ngan drama tu.. bukan x de tv kat umah.. tp x de masa nk layan tv.. hehehe.. 2nd buang tabiat aku adalah mandi kolam.. lepas makan malam, leh kata tiap² ari aku mandi kolam ngan kwn sebilik aku.. hahaha.. mmg layan.. al-maklum la kat umah x de kolam.. kat sana aku mmg x lepas pluang la.. nk mandi time ptg ramai sgt termasuk la geng pompuan pun berebut nk mandi skali.. jd nya, waktu yg sesuai time antara maghrib n tgh org dinner.. aku ngan kwn aku mandi.. mmg best.. hahaha.. 3rd.. aku jd pengacara majlis masa majlis Malam Nostalgia.. hahaha.. x penah di buat aku.. jd pengacara dlm mana² majlis.. ntah mcmane time tu aku leh berani plak nk jd MC.. tetamu kehormat time tu, timbalan pengarah pelajaran JPWP.. huuu.. aku ada terkucil time dendangan lagu antara Negaraku ngan lagu Wilayah Persekutuan.. aku leh persilakan tetamu termasuk la timb. pengarah duduk pdhal lagu Wilayah baru nk main.. hahaha.. potong toi la.. kantoi aku kat situ.. lelain smua ok.. tang tu jer kesilapan teknikal..


haaa.. smua tgh nunggu majlis nk start makan..


Penghulu memberi amanat² terakhir pada penghuni² tualang tiga..


hari last, kitaorg smua amik exam utk menguji kami sepanjang mana ilmu kami dpt sepanjang kursus ini berjalan.. soalan² masa exam leh kata.. payah gak la.. main tembak jer la.. abih smua ilmu penembak tepat, analisis keadaan di atas keadaan.. apa² jer la.. main bantai jer aku jwb soalan tu.. tp yg penting, konfiden mau ada.. tawakal jer la kan.. abih jer.. smua adakan sesi bergambar la.. buat kenang-kenangan.. lagi, aku ada la bergambar ngan sorg awek yg aku taruh hati jugak la.. walaubagaimana pun.. langit yg ku sangka cerah sampai ke ptg.. rupanya hujan di tengahari.. dia adalah tunangan org.. pe nk buat.. pasrah jer la kan.. lagi pas tu, diadakan sesi pembahagian harta² sepencarian dlm kumpulan (hadiah² dlm bentuk hamper) pd ahli² kumpulan.. hehehe.. panggil anak² buah amik apa yg patut.. pas tu masing² siap sedia utk bertolak ke BTN plak.. aku x ikut serta sbb dikecualikan (dh pergi).. gitu la kisahnya Kursus Induksi kump. sokongan ambilan 1/2009 JPWP 10 hari di Bagan Lalang..
sesi bergambar.. huh jenuh nk layan masa nih..
mcm artis la plak.. x pa.. utk kenang-kenangan..


aku snap satu gmbr ngan geng akak pembantu murid..
best kaco akak ni.. nak² masa depa tertido time ceramah.. hahaha..



haaa... yg dua kiri dan kanan tu. dah kawin..
yg tengah² tu jer belum.. hahaha..




6 comments:

Ejoy said...

To Apek, langit juga tak selalunya mendung, kadang2 allah sorokkan cahaya matahari utk kita kerana dia akan sinarkan pula dengan cahaya pelangi yang indah. So peganglah kata2 itu. Tak rugi mencuba mencari teman heheheh...

r i J a L said...

bila la agaknya pelangi tu dpt aku lihat...

Rjuna said...

Mana gambar awek tu? cer bagi klue skit aku nak skodeng nih wahaha

jgn ler malu mms jer kalau segan haha

ko balik cuti tak 3 hari ni, leh jumpa nanti

r i J a L said...

aku balik.. kita jumpa nant..

gmbr awek?.. aku x nak tunjuk.. hehehe..

benda x jd.. usah la dikenang.. klu dikenang.. merana la diri.. wah wah wah..

Azis said...

best sgt bila p induksi sebab leh relax dari keja & jumpa kwn2 baru. dan jugak buang tebiat yg tak penah2 kita wat time keja & kt umah...hiks

btn tak kena ke??

r i J a L said...

BTN dh buat dh.. tu yg skip tu.. idak la teman nk buat skali lagi BTN tuh..

ada pun, bukan best bebenor gi BTN tu pun.. tp x leh nk kata gak.. BTN pun masa aritu best siot.. tp x sanggup tang LDK jer.. bohsan.. hahaha