Wednesday, August 26, 2009

Bola Sepak + Puasa di Bulan Ramadhan

haa.. tgk tajuk je udah rasa mcm berkerut di dahi.. ni haa.. aku nk citekan sdikit fenomena pd para plyr bola sepak yg beragama Islam.. berapa ramai player-player(yg berpusat kat eropah) Islam yg korg kenal?.. yg kita tau pasukan kebangsaan kita jer.. sungguh pun di bulan puasa ni, tuntutan kerja sebagai pemain profesional memaksa diorg terus mengerah keringat wlupun di bulan mulia.. pakar kesihatan pasukan masing-masing mesti dok pening apakah ramuan yg sepatutnya diamalkan pemain ni utk terus kekal cergas dlm latihan mahupun swaktu beraksi dlm perlawanan sebenar.. apapun, ni bukan halangan sbenarnya utk kita langkaui ibadah puasa.. puasa tetap puasa.. jgn la jd mcm datuk sorg tu.. kenal Shah Rukh Khan.. udah ngaku terang-terang dia ada beberapa hari x puasa sbb shooting filem.. alasan dia, kena amik ubatan sbb penyakit yg dihadapi.. ok la, sendiri tanggung la kan..


Franck Ribery - Bayern Munich


Hamit Altintop - Bayern Munich


Samir Nasri - Arsenal


Karim Benzema - Real Madrid


Frederic Kanoute - Sevilla


Nicolas Anelka - Chelsea


Robin van Persie - Arsenal


Hatem Ben Arfa - Olympique Lyon


Mahamadou Diarra - Real Madrid


lain-lain player yg beragama islam : Khalid Boulahrouz - Stuggart, Nihat Kahveci - Besiktas, Hasan Salihamidzic - Juventus, Salomon Kalou - Chelsea, Emmanuel Eboue - Arsenal, dan adik beradik Toure - Yaya dengan Kolo - Barcelona / Manchester City

8 comments:

Rjuna said...

Waa robie van persie n anelka pon islam yek aku baru tau nih

aku sure diorg semua tak puasa ni

r i J a L said...

woo.. ko.. awal² lg udah kata depa x puasa.. ko tau ni jatuh kes mengumpat ni.. hahaha.. dosa tu sesama saudara islam tu..

haa haa.. ayoob.. x tahu.. berdosa..

H+zizy said...

Aiseh, 'ayoob' pun kena gak =) Alah kat sini yang Muslim tak main bola pun ada gak tak pose hehe..

r i J a L said...

Ayob?.. sapa yg ko ckp ni petai?.. konfius aku 2 saat jap td..

hahaha..

ekin said...

apek, blog aku dh delete.. mls nak hapdet la...

r i J a L said...

iyer ke ekin.. hmm.. so sad la.. apa nk buat.. dh tuan badan kata mcm tu.. pasrah jer la.. hehehe.. aku tau ko ni sibuk sgt.. x de ruang utk berkarya.. x pe x pe..

H+zizy said...

Xde pape lah, saje je pasal 'aiyok' jadi 'ayoob'. Raya cuti direct seminggu ke bro?

r i J a L said...

mcm biasa la.. dh raya beb.. kena la cuti panjang skit.. hehehe..

ko pn cuti panjang kan.. ker pendek je nk simpan utk kawin nanti?.. wah wah wah..