Wednesday, March 18, 2009

Saya : Manusia Robot

menarik bg kali ialah, tercipta satu inovasi baru dr Jepun selepas Asimo.. iaitu model pertama (x pasti adakah ini adalah ciptaan pertama manusia..) manusia robot "cybernetic human" HRP-4C yg dicipta oleh Hiroshi Kobayashi seorang professor dr Universiti Sains Tokyo.. robot bermimik muka seorang wanita jepun mampu melakukan beberapa raut bentuk wajah seperti wanita sebenar.. elemen marah, terkejut, sedih, senyum dan lain-lain boleh dilakukan oleh robot wanita ini selain mampu berinteraksi secara bersahaja.. robot ini akan bekerja untuk Universiti sbg receptionist at the university's front desk in Tokyo, Japan.. perrgghh.. dh ada kerja dah utk dia di sana.. hmmm.. ohh yer.. klu sapa nk tau nama dia.. dia bernama Saya..

Saya

dipamerkan pada para wartawan..

melakuan demo pengucapan awam.. wah wah wah..

gerrrr..... hhmmm.... oohhh....

haa.. dia dia versi x de kulit muka.. ngeri siot...

bersama penciptanya.. Professor Hiroshi Kobayashi

''Selamat datang ke universiti Sains Tokyo.. boleh saya bantu anda..''
haa.. gitu la kot lebih kurang ayat sambut tetamu dr dia.. hahaha..


4 comments:

Anonymous said...

senang ler dia hadapi orang2 yang ntah apa2 je serbu pejabat tak tentu pasal...sebb tak da perasaan. kena sembur pun relax ja

r i J a L said...

x de perasaan.. baik ko pikir dua kali benda ni.. dia mampu jelmakan rasa marah bila kena masanya.. hehehe.. jd jgn suka2 jer nk sembur dia x tentu pasal..

dia penah mengajar dlm satu kelas utk ganti prof dia kejap.. n dia mampu memarahi pelajar dlm kelas tu bila tumpuan tidak diberikan.. huuu.. garang beb...

Anonymous said...

kalau buat bini leh tak, atau buat ayam jer haha,

pastu dah kreatif sangat dunia jadi macam filem Matrix dan Terminator

r i J a L said...

bini?.. cari lain la bro..

nanti² sampai la tahap robot tu ada Ai sendiri.. mcm filem iRobot..