Wednesday, March 25, 2009

Super Bagak Railway Model


Sapa kat sini dulu masa kecik² ada set model kereta api??.. hehehe.. aku antara yg bertuah la penah dpt hadiah set mainan nih.. berwarna merah n siap masa memula beli tuh, serombong asap dia mampu keluarkan asap utk beberapa kali main.. pas tu.. mana asap dia??.. ayah aku geleng kepala.. hihihi..

hari ni, melalui website The Sun dr UK ada menyiarkan satu berita menarik perhatian aku.. berita ni dr Hamburg, Jerman sana ada satu tempat di mana menjadi tarikan pelancong utk dikunjungi.. diberi nama
Miniatur Wunderland, tempat di mana satu set replika laluan keretapi - The most biggest in the world and paling terperinci aka paling detail la senang kata..

Set dianggarkan £8 juta pound sterling ni, dibuka pada pengunjung utk menyaksikan sendiri set ini secara lebih dkt.. memiliki
6 batu panjang track keretapi di dalam kawasan 1,150 meter persegi.. hah, apa lagi.. 700 jenis keretapi beroperasi dlm set ni..


Frederik and Gerrit Braun, adalah adik beradik kembar dan juga org yg bertanggungjawab dlm mewujudkan set dunia khayalan ciptaan mereka ini..tempoh yg mereka berdua ambil adalah 9 thn utk membentuk set yg seadanya skng.. huuu.. lama tu..

byk gambaran seakan beberapa bandar di dunia.. dan tempat yg menarik perhatian sekali adalah sperti pergunungan Rushmore (yg ada muka Abraham Lincoln bersama muka bekas² di awal pemerintahan US..), Las Vegas n Grand Canyon..

selain kereta api.. set lain yg terdpt dlm model ni adalah 4,000 pelbagai jenis kenderaan, 160,000 bentuk mcm manusia contohnya, boat, cable car pun ada woo..

tempat ni masih lagi dlm pembikinan dlm memperbesarkan lagi kawasan nya sehingga mencapai 1,800 meter persegi.. dijangkakan siap pd thn 2014 dgn 13 juta pelbagai track siap..

korg klu berkesempatan melancong ke Jerman.. jgn lupa gi sana yer.. ushar sendiri ngan mata kepala sendiri.. aku pun teringat gak la nk tgk tempat mcm ni klu ada pluang..


ada kapal terbang lalu di kawasan Grand Canyon..

satu pemandangan menarik..

jgn memain, siap ada sistem kawalan berkomputer tuh..
dikawal oleh petugas diorg..

Konon² di satu kawasan kat Switzerland,
yg selalu kawasan nya jd tapak konsert..

hah.. perhati n ushar la sendiri model ni ngan lebih dkt..

ni la Mount Rushmore,
hah.. mana satu Abraham Lincoln klu korg pandai..

huh.. mmg nampak real woo.. ni di kala mode malam..
bandar ngan kilauan lampu mmg menaik seri model ni..

ni la adik beradik kembar tu.. Gerrit & Frederik Braun..

5 comments:

Azis said...

cool jer set mainan keretapi sekarang berbanding zmn budak2 dulu :)

Azis said...

cool jer permainan keretapi skang ni :D

r i J a L said...

zmn makin canggih.. mainan pun terikut skali ngan peredaran masa n kecanggihan diorg.. mmg best klu iktkan.. nasib org dewasa x main alat permainan ajer.. hahaha..

Azis said...

owhhh dua kali aku terkomen...hiks

r i J a L said...

x pa.. sama tp x serupa..